Product

Σχετικά με την Υπατία...

Product

Σχετικά με τον Ροδερέρ

Σχετικά με το ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κίνημα

Κωδικός:
102809
Description: 

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Φαράκου στον Λευτέρη Μαυροειδή ξετυλίγεται μέσα σε μία δίνη προσωπικών εμπειριών -από τη μαρξιστική-λενινιστική ορθοδοξία μέχρι το εγχείρημα της ανανέωσης της Αριστεράς- αλλά και φαινομένων του κομμουνιστικού κινήματος -αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, δογματισμός- προβλήματα που παραμένουν και για άλλες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα και αναδεικνύονται από το Γρ. Φαράκο μαζί με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας τον 20ό αιώνα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Φαράκου στον Λευτέρη Μαυροειδή ξετυλίγεται μέσα σε μία δίνη προσωπικών εμπειριών -από τη μαρξιστική-λενινιστική ορθοδοξία μέχρι το εγχείρημα της ανανέωσης της Αριστεράς- αλλά και φαινομένων του κομμουνιστικού κινήματος -αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, δογματισμός- προβλήματα που παραμένουν και για άλλες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα και αναδεικνύονται από το Γρ. Φαράκο μαζί με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας τον 20ό αιώνα. Βρισκόμαστε μπρος σε μία πραγματική μαρτυρία, τεκμήριο μιας ζωής γεμάτης αξιοπρέπεια, αγώνα και θεληματική αφοσίωση σε έναν καλύτερο κόσμο. Πρόκειται για ένα μάθημα που παίρνουμε σαν θεραπευτικό εμβολιασμό ανθρωπισμού.
Subtitle: 
Ανάτυπο
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-442-193-Χ
Book pages: 
167
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γρηγόρης Φαράκος (1923-2007) γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τελείωσε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, το 1946. Μεταπτυχιακές σπουδές το 1956, στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Μόσχας.
Από σπουδαστής του ΕΜΠ, εντάσσεται στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Μέλος του ΚΚΕ, στέλεχος της ΕΠΟΝ, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του λαού της Αθήνας. Ως καπετάνιος του φοιτητικού λόχου ΕΛΑΣ "Λόρδος Μπάιρον", παίρνει μέρος στις συγκρούσεις και μάχες του Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα και τραυματίζεται πολύ σοβαρά. Συνεχίζει την πολιτική του δράση στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, εξορίζεται στην Ικαρία. Μετά την απόδρασή του, εντάσσεται στο "Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας", παίρνει μέρος σε μάχες του Εμφυλίου πολέμου, όπου, επίσης, τραυματίζεται πολύ σοβαρά. Ζει επί αρκετά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας στις ανατολικές χώρες. Με την κήρυξη της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, εισέρχεται "παρανόμως" στην Ελλάδα, όπου αγωνίζεται κατά της Χούντας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται (1968-1974).
Αποφυλακίζεται με τη μεταπολίτευση. Επί 13 χρόνια (1974-1987) είναι Διευθυντής της καθημερινής πρωινής εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Αναδεικνύεται στέλεχος του ΚΚΕ και εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του, το 1989. Από το 1987 επιδίδεται πιο συστηματικά σε προσπάθεια ανανέωσης των δομών της σκέψης του ΚΚΕ. Με την αποτυχία της ανανεωτικής κίνησης, διακόπτεται η συμμετοχή του στο κομμουνιστικό κίνημα, το 1991. Συνεχίζει την πολιτική του δράση ως στέλεχος της Αριστεράς.
Επί 19 συνεχή χρόνια (1974-1993) εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Αριστεράς (του ΚΚΕ και, κατοπινά, του "Συνασπισμού") στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το 1985 είχε εκλεγεί και Ευρωβουλευτής, αλλά παραιτήθηκε για να μείνει στην Ελληνική Βουλή.
Από πολύ νωρίς (1943), ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, δημοσίευσε πολλά πολιτικά και επιστημονικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε στην ιστορική έρευνα. Κυριότερα βιβλία του είναι: "Μαρτυρίες και στοχασμοί 1941-1991: 50 χρόνια πολιτικής δράσης", 1993, "Άρης Βελουχιώτης: το χαμένο αρχείο: άγνωστα κείμενα", 1997 και "Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία", δίτομο, 2000, στα οποία ασχολείται με την ιστορική αποτύπωση μιας περιόδου την οποία έζησε στις πρώτες γραμμές, με ένα ασυνήθιστο ήθος, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή προσπάθεια διαχωρισμού της περιγραφής των γεγονότων από τις ερμηνείες τους. Πέθανε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2007.

Subtitle: 
Ανάτυπο
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-442-193-Χ
Book pages: 
167
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο