Product

Σύγχρονες διαστάσεις του διδακτικού έργου και ρόλου του εκπαιδευτικού

Product

Σύγχρονες δυναμικές

Σύγχρονες διδακτικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στα μαθηματικά του 21οου αιώνα

Κωδικός:
91174
Description: 

[...] Οι εργασίες που παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα - οι οποίες παρουσιάζονται υπό μορφή αυτόνομων δοκιμίων - έχουν ως πρωταρχικό στόχο την εδραίωση ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των ερευνητών της διδακτικής και της μεθοδολογίας των μαθηματικών, των ερευνητών των μαθηματικών, των καθηγητών και δασκάλων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών φοιτητών Παιδαγωγικών και Φυσικομαθηματικών Τμημάτων, καθώς και των υποψηφίων διδακτόρων και για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

24,13 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Οι εργασίες που παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα - οι οποίες παρουσιάζονται υπό μορφή αυτόνομων δοκιμίων - έχουν ως πρωταρχικό στόχο την εδραίωση ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των ερευνητών της διδακτικής και της μεθοδολογίας των μαθηματικών, των ερευνητών των μαθηματικών, των καθηγητών και δασκάλων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών φοιτητών Παιδαγωγικών και Φυσικομαθηματικών Τμημάτων, καθώς και των υποψηφίων διδακτόρων και για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι περισσότερες εργασίες του παρόντος τόμου (ή μέρος αυτών) έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και στα πρακτικά διεθνών και πανελληνίων συνεδρίων. Αρκετά θέματα που παρουσιάζονται σε αυτό τον τόμο απασχολούν τους σύγχρονους ερευνητές της διδακτικής των μαθηματικών ανά την υφήλιο. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα αξιολόγησης, το Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΕΠΠΣ), οι διαφυλικές σχέσεις καθώς και ο ρόλος των πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών στη διδακτικο-μαθησιακή διαδικασία. Όπως θα παρατηρήσει ο μελετητής του παρόντος βιβλίου, μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί σε σύγχρονα θέματα τα οποία αφορούν (και) την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και έχουν αποτελέσει σημεία αιχμής αρκετών μεταρρυθμιστικών πολιτικών και δράσεων - σε διεθνές και τοπικό επίπεδο - τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. [...] (απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-543-131-9
Book pages: 
459
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Χαλκίδα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αναστάσιος Ν. Μπαρκάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Λύκειο στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης. Μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από 27 χρόνια, όπου και σπούδασε στη σχολή Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης (BAppSc ). Ειδικεύτηκε στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών, των Θετικών Eπιστημών και της Πληροφορικής (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτικής Επάρκειας - GradDipEd), στην αναδιοργάνωση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και στην κατάρτιση, αξιολόγηση και επιμόρφωση στελεχών της εκπαίδευσης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων - GradDipEdAdmin) και στη χρήση στατιστικών και ποιοτικών μεθόδων στην εκπαιδευτική έρευνα, στην εκπαιδευτική αξιολόγηση και σε προγράμματα για ευφυείς και ταλαντούχους μαθητές (Πτυχίο Μάστερ -MEd). Οι διδακτορικές του σπουδές είχαν ως αντικείμενο τις σύγχρονες θεωρίες διδακτικής και μάθησης στα μαθηματικά, την εκπαιδευτική αξιολόγηση και το ρόλο του συναισθηματικού τομέα στη Μαθηματική Παιδεία. (Διδακτορικό δίπλωμα -PhD). Ειδικεύτηκε επίσης στην Κλινική Αξιολόγηση και στις εφαρμογές της στα Μαθηματικά (CertClinAss). Του έχουν απονεμηθεί πολλές υποτροφίες και έχει μετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.
Στη μακρόχρονη εκπαιδευτική θητεία του στην Αυστραλία δίδαξε Μαθηματικά στις ανώτερες τάξεις του Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, καθώς και Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Διετέλεσε επίσης Υποδιευθυντής και Διευθυντής Κολεγίου, μέλος Υπουργικών επιτροπών και εξεταστής του Υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλίας. 'Έχει στο διατελέσει ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, στο Ινστιτούτο Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου La Trobe της Αυστραλίας και στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Στην Ελλάδα, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πιλοτικό πρόγραμμα 'Έρευνας και Πρακτικής στην Εκπαίδευση (1996), καθώς και στο τρίτο πρόγραμμα 'Έρευνας και Πρακτικής στην Εκπαίδευση (1999). Το 1999, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΚΕΕ, διετέλεσε επικεφαλής της Ομάδας Εκπόνησης της Δοκιμασίας Δεξιοτήτων. Έχει διατελέσει επίσης ερευνητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας 'Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Ευρωπαϊκής'Ενωσης (1999-2001).
Συμμετείχε ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, ως Αξιολογητής ή ως Ειδικός Επιστήμονας, σε τέσσερα Πειραματικά Προγράμματα Εκπαίδευσης (γνωστά και ως ΣΕΠΠΕ), τα οποία έλαβαν χώρα στα πλαίσια του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΠΕΑΕΚ 1994-1999). Φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών ήταν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει παρουσιάσει σεμινάρια στο ΠΙ, στο ΚΕΕ και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΙΔΕΚΕ), σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και εισηγήσεις σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
'Έχει δημοσιεύσει σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με αυστηρές διαδικασίες κρίσης -καθώς και σε ελληνικά αντίστοιχα- πενήντα εργασίες. 'Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τεσσάρων βιβλίων και έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία στην Ελλάδα με τις εκδόσεις Κωστόγιαννος. Είναι μέλος του Παιδαγωγικού Επιμελητηρίου της Αυστραλίας (MACE), του Επιμελητηρίου Διοίκησης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Αυστραλίας (MACEA), του Επιμελητηρίου Διοίκησης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κοινοπολιτείας (MCCEA), της Μαθηματικής Εταιρείας της Αυστραλίας (MAMS), της Εταιρείας Ερευνητών Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών Αυστραλίας και Ασίας (MMERGA). Επίτιμο μέλος του Εργαστηρίου Διδασκαλίας των Μαθηματικών της Σχολής Επιστημών της Αγωγής (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Διδακτικής των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου La Trobe, της Αυστραλίας, καθώς επίσης και σε πολλές άλλες επιστημονικές Εταιρείες.
Είναι Ανώτερος Ερευνητής Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών και Συντονιστής Ερευνητικού Προγράμματος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών, στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης της Αυστραλίας και Επισκέπτης Καθηγητής (2004-05) στο Μαθηματικό Τμήμα και στο ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-543-131-9
Book pages: 
459
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Χαλκίδα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο