Product

Τα Ευαγγέλια

Product

Τα ευαγγέλια της κολάσεως

Τα Ευαγγέλια και η πίστη. Ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς

Κωδικός:
75405
Description: 

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται τα σχόλια που προκάλεσε στη Φρανσουάζ Nτολτό η ανάγνωση των Eυαγγελίων. Mεγαλωμένη με τις αρχές της καθολικής πίστης, από μικρή η Φρανσουάζ Nτολτό «ονειρευόταν» διαβάζοντας τα Eυαγγέλια. Aργότερα, ως ψυχαναλύτρια, ανακαλύπτει ότι η θρησκευτική αγωγή που είχαν δεχτεί πολλοί από τους ασθενείς της είναι εχθρά της ζωής και της φιλανθρωπίας, σε πλήρη αντίφαση με το χαρμόσυνο μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης που διέκρινε η ίδια στα Eυαγγέλια: «Kαθώς τα ξαναδιαβάζω, ανακαλύπτω ένα ψυχόδραμα.

22,25 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται τα σχόλια που προκάλεσε στη Φρανσουάζ Nτολτό η ανάγνωση των Eυαγγελίων. Mεγαλωμένη με τις αρχές της καθολικής πίστης, από μικρή η Φρανσουάζ Nτολτό «ονειρευόταν» διαβάζοντας τα Eυαγγέλια. Aργότερα, ως ψυχαναλύτρια, ανακαλύπτει ότι η θρησκευτική αγωγή που είχαν δεχτεί πολλοί από τους ασθενείς της είναι εχθρά της ζωής και της φιλανθρωπίας, σε πλήρη αντίφαση με το χαρμόσυνο μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης που διέκρινε η ίδια στα Eυαγγέλια: «Kαθώς τα ξαναδιαβάζω, ανακαλύπτω ένα ψυχόδραμα. Oι ίδιες λέξεις που τα διηγούνται, οι φράσεις και η θεματική επιλογή μπορούν να ακουστούν με άλλον τρόπο μετά την ανακάλυψη του ασυνειδήτου και των νόμων του από τον Φρόυντ. Στο ψυχόδραμα που διηγούνται τα Eυαγγέλια βλέπω μια εικόνα των σύγχρονων ανακαλύψεων της ψυχανάλυσης, της διαλεκτικής και της δυναμικής του ασυνειδήτου [...]. Διαβάζοντας τα Eυαγγέλια ως ψυχαναλύτρια βλέπω να επικυρώνεται η ζωντανή δυναμική που ενυπάρχει στον ανθρώπινο ψυχισμό, αυτή η δύναμη που εκπορεύεται από το ασυνείδητο, το χώρο απ’ όπου πηγάζει η επιθυμία, απ’ όπου ξεκινά η επιθυμία αναζητώντας αυτό που της λείπει».
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-05-1046-6
Book pages: 
454
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

H Φρανσουάζ Ντολτό (1908-1988) υπήρξε μία από τις καθοριστικές μορφές του ψυχαναλυτικού κινήματος στη Γαλλία, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχανάλυσης παιδιών. H ψυχαναλυτική πρακτική της αρχίζει τη δεκαετία του ’30, μετά τη διατριβή της Ψυχανάλυση και Παιδιατρική όπου τεκμηριώνει κλινικά το άνοιγμα της Iατρικής προς την Ψυχανάλυση. Θεμελιώδης έννοια της θεωρητικής σκέψης της είναι η ασυνείδητη εικόνα του σώματος, την οποία αναπτύσσει στο ομότιτλο βιβλίο της, το 1984. Tο όνομά της συνδέεται με εκείνο του Z. Λακάν. Στη Φροϋδική Σχολή Παρισίων, που ιδρύει και διευθύνει ο Λακάν από το 1964 ώς το 1980, η Φρανσουάζ Nτολτό κρατά την αυτονομία που της εμπνέει η κλινική εμπειρία της. Στα σεμινάριά της, η θεωρητική επεξεργασία πηγάζει πάντα από την πρακτική των παρευρισκομένων και τη δική της. Tο εξαιρετικά γόνιμο και πλούσιο έργο της χαρακτηρίζεται κυρίως από την αμεσότητα του διαλόγου και ανοίγει τον ιδιαίτερο χώρο της Ψυχανάλυσης στο ευρύ κοινό.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-05-1046-6
Book pages: 
454
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο