Product

Τα μαργαριτάρια της ευτυχίας

Product

Τα μάρμαρα πετούν

Τα Μαριουπολίτικα

Κωδικός:
23877
Manufacturer: 
Description: 

Είναι παράξενο πράγμα να είσαι Έλληνας και να μην ξέρεις την ελληνική γλώσσα. Είναι άσχημο να μην ξέρεις πώς βρέθηκες σ' αυτόν τον τόπο. Όμως πόσο πικρό είναι ν' ακούς να σου λένε: "Εντάξει, ίσως και να είσαι Έλληνας", όχι όμως πραγματικός. Οι γνήσιοι υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα". Τότε σε πιάνει απελπισία γιατί δεν βρίσκεις ούτε την παραμικρή δικαιολογία. Αφού ούτε την Ελλάδα ούτε τον γνήσιο Έλληνα είχες δει ποτέ στη ζωή σου. Σε τέτοια περίπου κατάσταση ήμουν κι εγώ το φθινόπωρο του 1981. Έπρεπε κάπως ν' αντιδράσω μα δεν έβλεπα καμία διέξοδο.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Είναι παράξενο πράγμα να είσαι Έλληνας και να μην ξέρεις την ελληνική γλώσσα. Είναι άσχημο να μην ξέρεις πώς βρέθηκες σ' αυτόν τον τόπο. Όμως πόσο πικρό είναι ν' ακούς να σου λένε: "Εντάξει, ίσως και να είσαι Έλληνας", όχι όμως πραγματικός. Οι γνήσιοι υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα". Τότε σε πιάνει απελπισία γιατί δεν βρίσκεις ούτε την παραμικρή δικαιολογία. Αφού ούτε την Ελλάδα ούτε τον γνήσιο Έλληνα είχες δει ποτέ στη ζωή σου. Σε τέτοια περίπου κατάσταση ήμουν κι εγώ το φθινόπωρο του 1981. Έπρεπε κάπως ν' αντιδράσω μα δεν έβλεπα καμία διέξοδο. Ώσπου μια μέρα έμαθα ότι στο ελληνικό μας συγκρότημα "Σαρτάνσκιε σαμοτσφέτι" απονεμήθηκε δίπλωμα και ο τίτλος "λαϊκό" από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας. Και τότε, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο και να θέσω το ελληνικό ζήτημα πιο πλατιά. Από πού ήρθαμε ως 'Έλληνες; τι είχαμε πριν και τι μας έχει μείνει τώρα; Για να πετύχει αυτός ο σκοπός άρχισα να τρέχω ψάχνοντας για τις ρίζες μας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αισθανόμουν σαν ασθενοφόρο έτσι όπως έτρεμα ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να πεθάνει εκείνος που ήξερε τα μυστικά του παρελθόντος μας. 'Έτσι έμαθα αρκετά από πρώτο χέρι. Κατόπιν, σκαλίζοντας αρχεία και βιβλιοθήκες μάζεψα τόσες πληροφορίες κι έγγραφα, ώστε να επιχειρήσω μια ολόκληρη δημοσιογραφική εκστρατεία. Το ξεκίνημα έγινε στο... Τάλιν. Εκεί, στις 5 Φεβρουαρίου του 1982, στην εφημερίδα "Σιρπ υια βάζαρ" τυπώθηκε το άρθρο μου με θέμα "Η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων της Αζοφικής". Την επόμενη μέρα, στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εσθονίας, ο Ιωάννης Σαρβ κι εγώ κάναμε εκπομπή παρουσιάζοντας και τη μουσική. Ευτυχώς και τα δύο χωρίς λογοκρισία.
Subtitle: 
Τραγούδια, παραμύθια και χοροί των Ελλήνων της Αζοφικής
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-385-007-1
Book pages: 
181
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αλέξανδρος Ασλά (Ashla) γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Το 1962 αποφοίτησε από το Κρατικό Μουσικό Κολέγιο της πόλης Αρτέμοβσκ (τμήμα λαϊκών οργάνων). Εργάστηκε σε διάφορα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ μεταξύ 1972-1992 δίδαξε μουσική φιλολογία στη μουσική σχολή της Μαριούπολης. Το διάστημα 1992-1996 σπούδασε ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του 1998 συμμετείχε ως ειδικός συνεργάτης σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου των Ελλήνων της Μαριούπολης (Ιανουάριος 1989-Μάρτιος 1990), αντιπρόεδρος της ένωσης των Ελλήνων της Ουκρανίας (Ιανουάριος 1990-Μάρτιος 1991) και σύμβουλος ειδικής επιτροπής του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για τα ζητήματα των Ελλήνων (Δεκέμβριος 1990-Αύγουστος 1991). Έλαβε μέρος στην πρώτη οργανωτική συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 1995). Συνεργάστηκε σε πολυάριθμες εκπομπές, συνεντεύξεις και δημοσιεύματα πάνω στο θέμα "Ιστορία, πολιτισμός και προβλήματα αναγέννησης του Ελληνισμού της Ουκρανίας", μετά το 1982, στα ΜΜΕ της Σοβιετικής Ένωσης, Ελλάδας, Αγγλίας και Γερμανίας. Επιμελητής των δισκογραφικών εκδόσεων: "Τα τραγούδια των Ελλήνων της Αζοφικής", εταιρεία Μελωδία, Μόσχα 1988, και "Μουσικό φολκλόρ των Ελλήνων της Αζοφικής", Μελωδία, Μόσχα 1991. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ιόνωφ για τη διάσωση και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής (1988, Ντονιέτσκ Ουκρανίας).

Subtitle: 
Τραγούδια, παραμύθια και χοροί των Ελλήνων της Αζοφικής
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-385-007-1
Book pages: 
181
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο