Product

Τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας

Product

Τα αθηναϊκά διηγήματα και δύο δοκίμια για το χρόνο

Τα άδυτα του σημείου

Κωδικός:
68926
Description: 

Τα άδυτα του σημείου: αποστάλαγμα μιας πολυετούς εντρύφησης στο θέατρο (κείμενο και παράσταση) και τη διδασκαλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πηγαίνει διαρκώς από τη θεωρία στην πρακτική (σχόλιο για το κείμενο και την ερμηνεία του πάνω στη σκηνή) και αντιστρόφως. Κινείται γύρω από τρεις έννοιες της μελέτης του θεάτρου: την επιφανειακή τάση του θεατρικού κειμένου προς το εφήμερο, την αντανάκλαση του θεάτρου από το ίδιο το θέατρο και την επικουρία του θεατή για την ολοκληρωμένη θέαση του σκηνικού φαινομένου.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα άδυτα του σημείου: αποστάλαγμα μιας πολυετούς εντρύφησης στο θέατρο (κείμενο και παράσταση) και τη διδασκαλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πηγαίνει διαρκώς από τη θεωρία στην πρακτική (σχόλιο για το κείμενο και την ερμηνεία του πάνω στη σκηνή) και αντιστρόφως. Κινείται γύρω από τρεις έννοιες της μελέτης του θεάτρου: την επιφανειακή τάση του θεατρικού κειμένου προς το εφήμερο, την αντανάκλαση του θεάτρου από το ίδιο το θέατρο και την επικουρία του θεατή για την ολοκληρωμένη θέαση του σκηνικού φαινομένου. Την παρουσίαση της θεωρίας διακόπτουν συχνά επισκέψεις σε θέατρα της Θεσσαλονίκης και ορισμοί καίριων εννοιών για τη μελέτη του θεάτρου, όπως παράλογο, θεατρικό αναλόγιο, σκηνικές οδηγίες, αποστασιοποίηση, καθώς και έννοιες της θεωρίας της λογοτεχνίας που γίνονται αρωγοί για τη μελέτη του θεάτρου, όπως διακείμενο, αποδόμηση, φαντασιακό. Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ως μια οντότητα, με κεντρικό άξονα αυτό που η συγγραφέας αποκαλεί σύμπλεγμα της Αλκμήνης, ή ως η ανθολογία μικρών πορτραίτων του θεατρικού λόγου, γραπτού ή σκηνικού. Ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει σύντομα σχόλια για θεατρικά κείμενα ή να παρακολουθήσει παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Savannah Bay, Στον προορισμό, Κοινή λογική), στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (Στη χώρα Ίψεν, Το κουράγιο της μητέρας μου, Περιμένοντας τον Γκοντό), στο Θέατρο Λύκη Βυθού (Φαύστα, Το δηλητήριο του θεάτρου, Κεκλεισμένων των θυρών), στο Θέατρο Ακτίς Αελίου (Το νησί των σκλάβων).
Subtitle: 
Προοπτικές του θεατρικού κειμένου
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-406-063-5
Book pages: 
143
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ζωή Σαμαρά είναι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδάσκει Θεωρία της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Από τις δημοσιεύσεις της στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, αναφέρουμε ενδεικτικά τα βιβλία "Le Regne de Cronos" (Παρίσι, 1983), "Προοπτικές του Κειμένου" (Θεσσαλονίκη, 1987), "Υπόκριση θεατρικού λόγου" (Θεσσαλονίκη, 1996), το ανθολόγιο "Φωνή από την άλλη ακρογιαλιά: Μίλτος Σαχτούρης" (Αθήνα, 1997), τον συλλογικό τόμο "Montaigne: Espace Voyage Ecriture" (Παρίσι, 1995), το αφιέρωμα "Approches bachelardiennes des oeuvres litteraires" (Τύμπινγκεν, 1996) και τα άρθρα "Le lecteur bon nageur", "Poetique du non", "Le sens comme reflet", "Ποιητής: εβενουργός της νύχτας", "Γυνή πολύτροπος".

Subtitle: 
Προοπτικές του θεατρικού κειμένου
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-406-063-5
Book pages: 
143
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο