Product

Τα εκπαιδευτικά σενάρια στο δημοτικό σχολείο

Product

Τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου

Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960

Κωδικός:
121649
Description: 

Το βιβλίο παρουσιάζει ανάγλυφα τις προσπάθειες των Άγγλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη συνέχεια για το χτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του ελληνικού λαού και τη σταθεροποίηση στην εξουσία των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στο πρώτο και δεύτερο μέρος μέσα από επίσημα κείμενα των ίδιων των Άγγλων ιθυνόντων καταδεικνύονται οι επιδιώξεις και οι προσπάθειες των Άγγλων για την εξουδετέρωση του ΕΑΜικού κινήματος με αποκορύφωμα την αγγλική επέμβαση και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο παρουσιάζει ανάγλυφα τις προσπάθειες των Άγγλων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη συνέχεια για το χτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του ελληνικού λαού και τη σταθεροποίηση στην εξουσία των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στο πρώτο και δεύτερο μέρος μέσα από επίσημα κείμενα των ίδιων των Άγγλων ιθυνόντων καταδεικνύονται οι επιδιώξεις και οι προσπάθειες των Άγγλων για την εξουδετέρωση του ΕΑΜικού κινήματος με αποκορύφωμα την αγγλική επέμβαση και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44. Στο τρίτο μέρος αποτυπώνεται η τρομοκρατία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και τις παρακρατικές συμμορίες ενάντια στο ΕΑΜικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Στο τέταρτο μέρος δίνεται το νομικό πλαίσιο διώξεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και η ίδρυση Έκτακτων Στρατοδικείων. Στο πέμπτο μέρος παρουσιάζεται η δραστηριότητα των Έκτακτων Στρατοδικείων κατά νομό σε όλη τη χώρα. Στο έκτο μέρος ο συγγραφέας καταπιάνεται με τους εγκληματίες πολέμου. Και στο έβδομο μέρος αναφέρεται στην τύχη που περίμενε τους καταδικασμένους σε θάνατο και φυλάκιση. Περιλαμβάνονται πλήθος ντοκουμέντων από τα αρχεία και τα επίσημα βιβλία αποφάσεων των Έκτακτων Στρατοδικείων. Ένα βιβλίο πολύτιμο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Subtitle: 
Εν ονόματι του Βασιλέως...
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-451-041-Χ
Book pages: 
321
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Μιχιώτης του Στέφανου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και είχε ενταχθεί στο προοδευτικό κίνημα από το 1919.
Στο Αιγάλεω κατοικεί από το 1935. Στην ΕΠΟΝ εντάσσεται το Νοέμβρη του '43 και από το Γενάρη του '44 ανήκει στο ένοπλο τμήμα της.
Την 1η Ιούνη του '44 συλλαμβάνεται σε διαδήλωση στην Αθήνα και φυλακίζεται στην Μπουμπουλίνας.
Μετά την αποφυλάκισή του συνεχίζει την αντιστασιακή του δράση. Το Δεκέμβρη του '44 φεύγει οικογενειακά με τα τελευταία τμήματα του ΕΛΑΣ και καταλήγει στην Κοζάνη. Την ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας της Βάρκιζας πηγαίνει στην Πτολεμαΐδα, εκεί τελειώνει το Γυμνάσιο το 1947.
Με τις συλλήψεις του Ζέρβα το καλοκαίρι του '47 εκτοπίζεται ο πατέρας του και εκείνος κατεβαίνει κρυφά στην Αθήνα όπου το '48 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιτυγχάνει.
Συνδέεται με τις παράνομες ομάδες του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο και στο Αιγάλεω. Η Ιατρική Σχολή δεν του δίνει το δικαίωμα εξετάσεων λόγω των φρονημάτων του μέχρι το 1950. Για τη συνδικαλιστική του δράση περνά από το πειθαρχικό του Πανεπιστημίου και τιμωρείται το 1954. Τον Απρίλη του '51 έχει την κομματική ευθύνη για τη δημοτική δουλειά στο Αιγάλεω.
Δημοτικός σύμβουλος του Αιγάλεω είναι από το 1959-1995.
Την 21η Απρίλη του '67 συλαμβάνεται και εκτοπίζεται στη Γυάρο.Το 1998 εξέδωσε το βιβλίο "60 χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω", το 2001 το "Χρέος τιμής", εκδ. Σύγχρονη Εποχή.
Η έρευνα και η μελέτη του υλικού του βιβλίου του "Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960" κράτησε 5 χρόνια.

Subtitle: 
Εν ονόματι του Βασιλέως...
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-451-041-Χ
Book pages: 
321
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο