Product

Τα διδάγματα του Οκτώβρη

Product

Τα διδακτικώτερα πορίσματα της ιστορίας του ελληνικού έθνους

Τα διδακτικότερα πορίσματα της ιστορίας του ελληνικού έθνους

Κωδικός:
119318
Manufacturer: 
Description: 

Τα διδακτικώτερα πορίσματα της ιστορίας του ελληνικού έθνους είναι ουδέν άλλο η εκλογή και σύνοψις, έστιν ότε δε και επανόρθωσις των γεγονότων, όσα αφηγήθην εκτενέστερον εν τη πεντατόμω ιστορία μου. Η μόνη αξίωσις του έργου τούτου είναι να δικαιώση το λόγιον του Μακώλαιϋ, ότι το εκλέγειν και συνοψίζειν τα γεγονότα είναι τέχνη, δεομένη πολλής μελέτης. Απέφυγον δε τους νεωτερισμούς και τας ιδιορρύθμους δοξασίας, διότι, ως υπέδειξα εν τω περί της μεσαιωνικής ημών ιστορίας προλόγω του παρόντος έργου, ταύτα πάντα είναι ενίοτε σφόδρα επισφαλή.

52,28 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα διδακτικώτερα πορίσματα της ιστορίας του ελληνικού έθνους είναι ουδέν άλλο η εκλογή και σύνοψις, έστιν ότε δε και επανόρθωσις των γεγονότων, όσα αφηγήθην εκτενέστερον εν τη πεντατόμω ιστορία μου. Η μόνη αξίωσις του έργου τούτου είναι να δικαιώση το λόγιον του Μακώλαιϋ, ότι το εκλέγειν και συνοψίζειν τα γεγονότα είναι τέχνη, δεομένη πολλής μελέτης. Απέφυγον δε τους νεωτερισμούς και τας ιδιορρύθμους δοξασίας, διότι, ως υπέδειξα εν τω περί της μεσαιωνικής ημών ιστορίας προλόγω του παρόντος έργου, ταύτα πάντα είναι ενίοτε σφόδρα επισφαλή. Εις τους κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους προπάτορας ημών, είπον, αποδίδεται συχνάκις το όνομα των Βυζαντινών, αυτοί όμως ούτοι ουδέποτε ωνόμασαν εαυτούς Βυζαντινούς. Αληθεύει τωόντι, ότι εν τη 5η εκατονταετηρίδι, κατά Γουΐδον και Φώτιον, ο μεν Πρίσκος έγραψεν Ιστορίαν Βυζαντινήν, ο δε Μάλχος Βυζαντιακά· αλλ' εκ των τοιούτων επιγραφών των προκειμένων ιστοριών συνάγεται, ότι εν αυτοίς εγένετο λόγος περί της πόλεως του Βυζαντίου μάλλον ή περί του όλου βυζαντινού κράτους. Οπωσδήποτε βέβαιον είναι, ότι Βυζαντινούς εκάλεσαν ημάς πρώτοι και μόνοι οι Δυτικοί. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-400-225-2
Book pages: 
756
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Δερματόδετο

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α'. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-400-225-2
Book pages: 
756
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Δερματόδετο