Product

Οι αταίριαστοι 3

Product

Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα

Τα κορίτσια παίζουν

Κωδικός:
84259
Product Categories: 
Description: 

Τα κορίτσια παίζουν έχει ως θέμα το φύλο. Περιγράφει την εξελικτική διαδρομή που διανύει η ταυτότητα κοριτσιών ηλικίας 8 έως 11 ετών μέσα από την παρατήρηση του ελεύθερου παιχνιδιού στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο εισάγει τη θεωρία του φύλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή της θηλυκότητας και την περιφρούρησή της, ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αντιλήψεις της έμφυλης διαφοράς. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στη μεθοδολογία της έρευνας.

17,22 €

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα κορίτσια παίζουν έχει ως θέμα το φύλο. Περιγράφει την εξελικτική διαδρομή που διανύει η ταυτότητα κοριτσιών ηλικίας 8 έως 11 ετών μέσα από την παρατήρηση του ελεύθερου παιχνιδιού στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο εισάγει τη θεωρία του φύλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή της θηλυκότητας και την περιφρούρησή της, ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αντιλήψεις της έμφυλης διαφοράς. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στη μεθοδολογία της έρευνας. Ως εργαλεία επιλέγονται: αφενός το ελεύθερο παιχνίδι, παραδειγματικός χώρος για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου στην παιδική ηλικία, και αφετέρου οι αφηγήσεις των ίδιων των κοριτσιών. Συζητείται επίσης η διαδικασία της συμμετοχικής παρατήρησης όπως εφαρμόστηκε από τις ερευνήτριες. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η ανάλυση του υλικού στην κατεύθυνση μιας θεώρησης κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής, κάποτε και ψυχολογικής. Αναδεικνύεται η θέση που κατέχει η διαπροσωπική επικοινωνία στη συμπεριφορά και στις επιλογές των κοριτσιών και αποκαλύπτονται οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν προκειμένου να υπερβούν τους περιορισμούς που επιβάλλει το φύλο και να υπερασπιστούν τον προσωπικό τους χώρο. Τα κορίτσια καταθέτουν παίζοντας θέσεις εκφραστικές της γυναικείας ταυτότητας και γλώσσας.
Subtitle: 
Αναπαραστάσεις του φύλου στην αυλή του δημοτικού σχολείου
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-406-732-Χ
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Αλεξάνδρα Φρειδερίκου γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης. Από το 1980 ασχολείται με έρευνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Με τη Φανή Φολερού έχει εκδώσει τα βιβλίο "Οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου" (Ύψιλον, 1991) και "Τα κορίτσια παίζουν" (Ελληνικά Γράμματα, 2004). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εκπαίδευση σε ειδικά έντυπα και περιοδικά.

Subtitle: 
Αναπαραστάσεις του φύλου στην αυλή του δημοτικού σχολείου
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-406-732-Χ
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο