Product

Τα μωρούλια

Product

Τα ναμουντάνικα χωργιά

Τα νάκλια τση Κρήτης

Κωδικός:
88525
Description: 

Μπορεί πολλοί λίγοι να σχηματίσουνε τη γνώμη ότι το ενδιαφέρον μου στον τομέα της λαογραφίας είναι χόμπι ή και "λόξα". Δεν είναι όμως ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι που πιστεύω ότι η λαογραφία, ειδικά, όταν κάνει αναδρομή στο παρελθόν, μοιάζει με τις ανασκαφές που γίνονται για να βγούνε στην επιφάνεια πολύτιμες αρχαιότητες.

11,20 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μπορεί πολλοί λίγοι να σχηματίσουνε τη γνώμη ότι το ενδιαφέρον μου στον τομέα της λαογραφίας είναι χόμπι ή και "λόξα". Δεν είναι όμως ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι που πιστεύω ότι η λαογραφία, ειδικά, όταν κάνει αναδρομή στο παρελθόν, μοιάζει με τις ανασκαφές που γίνονται για να βγούνε στην επιφάνεια πολύτιμες αρχαιότητες. Ένας λόγος ακόμα που με ωθεί στην δραστηριοποίηση μου στον τομέα αυτό είναι που θεωρώ πως το γεγονός ότι είμαι από της γεννήσεώς μου κάτοικος περιοχής με πλούσια λαογραφική παράδοση, με καθιστά αποδοτικότερο από άλλους που μπορεί να βρίσκονται πάρα πολύ ψηλότερα από μένα στη διανόηση, μα όμως δε ζούνε στην πηγή της λαογραφίας. Στο βιβλίο μου αυτό, μέσα από τα κείμενα, σκιαγραφείται η νοοτροπία, αποδίδεται ο τρόπος της ομιλίας και απεικονίζεται ο τρόπος της ζωής μα και ο τρόπος της σκέψης του χωρικού της Κρήτης μέχρι πριν από μισό αιώνα. [...] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Subtitle: 
Αθηβολές, χωρατάδες, τρεχάματα, κ.ά.
Publications Date: 
1993
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης γεννήθηκε το 1926 στον Βουβά Σφακίων Κρήτης. Οι σπουδές του σταμάτησαν στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, γιατί, όπως λέει ο ίδιος, "τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα". Με τα λίγα του γράμματα υπηρέτησε άριστα την κοινότητα Ασφένδου ως γραμματέας επί τριάντα χρόνια. Είναι συγγραφέας λογοτεχνικών, λαογραφικών βιβλίων και ανθολογιών λαϊκής ποίησης, από τα οποία ξεχωρίζουν: "Νέος μαντιναδολόγος", 1969, "Σφακιανή λαογραφία", 1992, "Τα νάκλια τση Κρήτης", 1993, "Περιπλοκάδια", 1995, "Κοινότητα Ασφένδου", 1996, "Παραβολικά ποιήματα", 1997, "Η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", 1998, "Σφακιανό λαογραφικό λεξικό", 1999, "Κρητική λαϊκή ποίηση", 2002, "Κρητικά παραμύθια", 2003, "Φυτά και βότανα της Κρήτης" (υπό έκδοση). Έχει τιμηθεί με Β' και Α' έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, στις 18-4-95, για δύο από τα έργα του ("Σφακιανή λαογραφία", 1992, "Περιπλοκάδια", 1993), και με χρυσό μετάλλιο από τον Σύλλογο Σφακιανών του Νομού Ηρακλείου.

Subtitle: 
Αθηβολές, χωρατάδες, τρεχάματα, κ.ά.
Publications Date: 
1993
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο