Product

Τα πανεπιστήμια φλέγονται!

Product

Τα πανεπιστημιακά παιδαγωγικά τμήματα

Τα πανεπιστήμια χθες και σήμερα

Κωδικός:
86767
Description: 

"Το παρόν βιβλίο αποτελεί μελέτη της ιστορίας του εκπαιδευτικού θεσμού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας από το 12ο αιώνα, οπότε και εμφανίσθηκαν τα πρώτα μεσαιωνικά Πανεπιστήμια, μέχρι τα μισά του 20ού αιώνα επέδειξε μια καταπληκτική ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας διατηρώντας παράλληλα, σταθερά τα βασικά γνωρίσματά του, αυτά της διδασκαλίας και της λογιοσύνης, στα οποία προσέθεσε -κατά τους δυο τελευταίους αιώνες- και την επιστημονική έρευνα.

25,88 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Το παρόν βιβλίο αποτελεί μελέτη της ιστορίας του εκπαιδευτικού θεσμού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας από το 12ο αιώνα, οπότε και εμφανίσθηκαν τα πρώτα μεσαιωνικά Πανεπιστήμια, μέχρι τα μισά του 20ού αιώνα επέδειξε μια καταπληκτική ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας διατηρώντας παράλληλα, σταθερά τα βασικά γνωρίσματά του, αυτά της διδασκαλίας και της λογιοσύνης, στα οποία προσέθεσε -κατά τους δυο τελευταίους αιώνες- και την επιστημονική έρευνα. Στο δεύτερο, ωστόσο, μισό του 20ού αιώνα, και κάτω από την πίεση των νέων αναγκών και των πιεστικών προβλημάτων που αναφύονται στη μεταπολεμική κοινωνική πραγματικότητα του Δυτικού κόσμου, τα Πανεπιστήμια υφίστανται ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία, στους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας τους, οι οποίες συντείνουν στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης."
Subtitle: 
Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης: Η αγγλοσαξονική εμπειρία
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-02-1776-9
Book pages: 
447
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Σπύρος Ράσης (1945-2010) ήταν καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημήτρης Γληνός. Έκανε όλες του τις σπουδές στο University of Illinois, στο οποίο και υπηρέτησε από το 1974 έως το 1980 ιος βοηθός έρευνας και διδασκαλίας, αρχικά, και ως λέκτορας, στη συνέχεια, ενώ εντάχθηκε στο διδακτικό επιστημονικό προσωπικό του Α.Π.Θ. το ακαδημαϊκό έτος 1984-5. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στη ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΔΕ Θεσσαλονίκης, στη ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΜΕ Κοζάνης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στο Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Π.Τ.Δ.Ε., ενώ έλαβε μέρος σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια και συμμετείχε με ομιλίες και διαλέξεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια και παιδαγωγικές ημερίδες. Διετέλεσε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της ΣΕΑΜΕ και ΣΕΑΔΕ Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Β' Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήταν τακτικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ι.Κ.Υ., ιδρυτικό μέλος της ΕΛ.Ε.Ι.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της History of Education Society και της John Dewey Society, καθώς και διευθυντής, από το 1986, της σειράς Εκπαίδευση και Κοινωνία του εκδοτικού οίκου Παρατηρητής. Συνέγραψε δύο μονογραφίες, "Η Ανθρωπιστική Παιδεία στη σύγχρονη εκπαίδευση", Θεσσαλονίκη, εκδ. "Παρατηρητής", 1988 (β' έκδ. βελτιωμένη 2003) και "Τα Πανεπιστήμια χθες και σήμερα: Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης. Η αγγλοσαξονική εμπειρία", Αθήνα, εκδ. "Παπαζήση" 2004, ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά (Education and Society", "Σύγχρονη Εκπαίδευση", "Φιλόλογος", "Τα Εκπαιδευτικά", "Νέα Παιδεία", "Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών", "Θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης").

Subtitle: 
Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης: Η αγγλοσαξονική εμπειρία
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-02-1776-9
Book pages: 
447
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο