Product

Τα σχολικά βιβλία ως κοινωνικό πρόβλημα

Product

Τα σχολικά "Σκέφτομαι και γράφω" Α΄ δημοτικού

Τα σχολικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η πολιτική ιδεολογία 1830-1920

Κωδικός:
112703
Manufacturer: 
Description: 

[...] Οι εγκύκλιοι, οι νομοθετικές διατάξεις, οι υπουργικές αποφάσεις, οι εκθέσεις των προϊσταμένων και ό,τι άλλο αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης καθορίζονται από την κειμένη νομοθεσία. Αυτή θα δούμε και θα μελετήσουμε σε πρώτη φάση, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό το πνεύμα της νομοθεσίας, η βούληση του νομοθέτη και τέλος της πολιτείας, ως συντεταγμένης αρχής και ως εκτελεστικής εξουσίας, γίνεται πράξη μέσα στα σχολεία.

22,92 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Οι εγκύκλιοι, οι νομοθετικές διατάξεις, οι υπουργικές αποφάσεις, οι εκθέσεις των προϊσταμένων και ό,τι άλλο αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης καθορίζονται από την κειμένη νομοθεσία. Αυτή θα δούμε και θα μελετήσουμε σε πρώτη φάση, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό το πνεύμα της νομοθεσίας, η βούληση του νομοθέτη και τέλος της πολιτείας, ως συντεταγμένης αρχής και ως εκτελεστικής εξουσίας, γίνεται πράξη μέσα στα σχολεία. Πώς διαμορφώνεται, κατά πρώτον, στο νεοελληνικό κράτος η νομοθεσία που αφορά την εκπαίδευση και γενικότερα την παιδεία του ελληνικού λαού; Πώς επιδρά η πολιτική ιδεολογία στη διαμόρφωση αυτής της νομοθεσίας και του συνολικού πλέγματος νομικών διατάξεων και κανόνων; Πώς αναπτύσσεται και ενισχύεται η δημοκρατική συνείδηση και το δημοκρατικό φρόνημα από την εκπαιδευτική νομοθεσία στη σχολική πράξη; Οι απαντήσεις που θα δώσουμε σ' αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα συναφή, ενδεχομένως θα διαφωτίσουν, ελπίζουμε αρκούντως την επίδραση της πολιτικής ιδεολογίας στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στην εκπαίδευση και στα Σχολεία. Οι απαντήσεις επιπλέον, που θα δώσουμε στα ερωτήματα που διατυπώσαμε, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το ρόλο της πολιτικής ιδεολογίας στην ανάπτυξη και διαμόρφωση των εκπαιδευτικών θεσμών. Προς αυτή την κατεύθυνση το βιβλίο αυτό του Δημ. Διαμαντή αποτελεί συμβολή στην Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. (από τον πρόλογο του Βασ. Α. Κύρκου, Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας)
Subtitle: 
Συμβολή στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-333-483-9
Book pages: 
422
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δημήτριος Α. Διαμαντής γεννήθηκε στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Καρδίτσα. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και Διευθυντής σε σχολεία του Ν. Καρδίτσας. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Καρδίτσας, της ΠΑΣΠΕ (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης), του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της μετεκπαίδευσης του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπ/σης του Παντείου Πανεπιστημίου, με "Άριστα". Από το πανεπιστημιακό έτος 2004 διδάσκει στο Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα και στη Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας (Π.Δ. 407/1980). Από το 2002 διδάσκει ως επιμορφωτής στο ΠΕΚ Λάρισας, στο οποίο είναι και συντονιστής. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ιταλία με το πρόγραμμα Comenius παρακολούθησε τη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων και συνεργάστηκε για το σκοπό αυτό με εκπ/κούς και τοπικούς φορείς της εκπ/κής κοινότητας. Παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων πανελληνίων και διεθνών. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Κοινωνία-Παιδεία". Από το 1998 υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στο Ν. Καρδίτσας.

Subtitle: 
Συμβολή στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-333-483-9
Book pages: 
422
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο