Product

Τοπικοποίηση: Από το παγκόσμιο... στο τοπικό

Product

Τοπίο

Τοπικός χώρος και πολυπολιτισμικότητα

Κωδικός:
90855
Description: 

Το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας και οι στρατηγικές αντιμετώπισης των διαπολιτισμικών ζητημάτων και της κοινωνικής ένταξης βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων, ειδικά σε σχέση με τοπικές κοινωνίες στις οποίες συνυπάρχουν ετερογενείς -εθνοτικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά- ομάδες, με ρευστές και ανοικτές στη διαπραγμάτευση ταυτότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής είναι οι Σάπες (Θράκη), στο δυναμικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον της οποίας συμβιώνουν Έλληνες γηγενείς και πρόσφυγες, Τούρκοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι, Βούλγαροι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Σλαβομακεδόνες.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας και οι στρατηγικές αντιμετώπισης των διαπολιτισμικών ζητημάτων και της κοινωνικής ένταξης βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων, ειδικά σε σχέση με τοπικές κοινωνίες στις οποίες συνυπάρχουν ετερογενείς -εθνοτικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά- ομάδες, με ρευστές και ανοικτές στη διαπραγμάτευση ταυτότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής είναι οι Σάπες (Θράκη), στο δυναμικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον της οποίας συμβιώνουν Έλληνες γηγενείς και πρόσφυγες, Τούρκοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι, Βούλγαροι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Σλαβομακεδόνες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή αυτής της τοπικής κοινωνίας επιχειρεί το παρόν βιβλίο, με την ανάδειξη του χαρακτήρα της, την παρουσίαση των διομαδικών σχέσεων και την περιγραφή των ιδιαίτερων αναγκών της. Όπως είναι ευνόητο, αυτή η διερεύνηση και η αποτύπωση των γνωρισμάτων της συγκεκριμένης κοινωνίας διευκολύνουν την ανάπτυξη ενός ψύχραιμου διάλογου για τους τρόπους αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων και για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Μια εμπεριστατωμένη αποτίμηση των προβλημάτων ενός πολυπολιτισμικού χώρου και μια ρεαλιστική πρόταση για παρεμβάσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Subtitle: 
Σάπες, Θράκη
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-406-974-8
Book pages: 
348
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης γεννήθηκε στο Αλάγνι Ηρακλείου Κρήτης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου. Εργάστηκε στην κρατική ραδιοφωνία και στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού/ Ανάπτυξης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, "Καταγώγια ακμάζοντα στον Λάκκο Ηρακλείου. Παρέκκλιση, πολιτισμική δημιουργία, ανώνυμο ρεμπέτικο (1900-1940)" (Πλέθρον, 2009) και "Εργοτέλης 1929-2009: Ψηφίδες της κοινωνικής και αθλητικής ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου" (Αλεξάνδρεια, 2010). Επίσης, έχει επιμεληθεί και προλογίσει (σε συνεργασία με την Αγάπη Κανδυλάκη) το βιβλίο "Δίκτυα κοινωνικής προστασίας: μορφές παρέμβασης σε ευάλωτες ομάδες και πολυπολιτισμικές κοινότητες" (Κριτική, 2005). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αντικείμενο των ερευνητικών και επιστημονικών του δραστηριοτήτων είναι η κοινωνική ιστορία των σπορ, οι νεανικές και οπαδικές κουλτούρες, οι μουσικές ταυτότητες και το ρεμπέτικο τραγούδι, ο τοπικός κοινωνικός μετασχηματισμός και η πολυπολιτισμικότητα.

Subtitle: 
Σάπες, Θράκη
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-406-974-8
Book pages: 
348
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο