Product

Το διεθνές οικονομικό σύστημα

Product

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Κωδικός:
90037
Description: 

Η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί ένα στιγμιότυπο μείζονος σημασίας. Κύρια αποστολή του είναι να δικάζει τα πρόσωπα που φέρονται ότι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

5,40 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί ένα στιγμιότυπο μείζονος σημασίας. Κύρια αποστολή του είναι να δικάζει τα πρόσωπα που φέρονται ότι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με οδηγό τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, όπως και τα πρόσφατα παραδείγματα των δικαστηρίων για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, επιχειρείται για πρώτη φορά η παγίωση της αρχής της οικουμενικής δικαιοδοσίας, προκειμένου να μη μείνουν ατιμώρητοι όσοι παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το εγχείρημα αυτό προσκρούει στην αντίθεση ορισμένων κρατών, με προεξάρχουσα την αμερικανική δύναμη. Υποστηρίζοντας με σθένος την πλανητική πολιτική τους, οι ΗΠΑ πέτυχαν την -προσωρινή- εξαίρεση των Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του νέου θεσμού, ενώ δεν διστάζουν να ασκούν κάθε είδους πιέσεις για να γίνουν αποδεκτές διμερείς συμφωνίες ασυλίας των πολιτών τους. Πώς και γιατί ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του; Γιατί αντιδρούν οι ΗΠΑ και πώς επηρεάζουν με τη στάση τους τη λειτουργία του νέου θεσμού; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η ανά χείρας μελέτη. Η δυναμική του Δικαστηρίου στο νέο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας παρουσιάζεται συγχρόνως από τη σκοπιά του σεβασμού των οικουμενικών αρχών και υπό το πρίσμα του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ κυρίαρχων κρατών.
Subtitle: 
Επικράτηση της ηθικής ή εξισορρόπηση της ισχύος;
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-301-880-5
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
20χ20
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο.
Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.

Subtitle: 
Επικράτηση της ηθικής ή εξισορρόπηση της ισχύος;
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-301-880-5
Book pages: 
78
Book Dimensions: 
20χ20
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο