Product

Το πατίνι του Πόου

Product

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κατά την περίοδο 1918-1972

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Κωδικός:
125379
Manufacturer: 
Description: 

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η δευτερόθρονος Εκκλησία της καθ' ημάς ορθοδόξου Ανατολής, έχει μια ιστορική πορεία στην Αίγυπτο και την Αφρική δύο χιλιάδων ετών. Εξ' αρχής κατείχε πλήθος ναών και ιερών προσκυνημάτων, στο διάβα όμως του χρόνου και εκ των πολλών δεινών τα οποία υπέστη η Εκκλησία Αλεξανδρείας, πολλά εξ αυτών των μνημείων καταστράφηκαν ή εισήλθαν στην κατοχή άλλων, έτσι σήμερα μόνον ελάχιστα εξ αυτών διατηρούνται στην δικαιοδοσία του.

12,38 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η δευτερόθρονος Εκκλησία της καθ' ημάς ορθοδόξου Ανατολής, έχει μια ιστορική πορεία στην Αίγυπτο και την Αφρική δύο χιλιάδων ετών. Εξ' αρχής κατείχε πλήθος ναών και ιερών προσκυνημάτων, στο διάβα όμως του χρόνου και εκ των πολλών δεινών τα οποία υπέστη η Εκκλησία Αλεξανδρείας, πολλά εξ αυτών των μνημείων καταστράφηκαν ή εισήλθαν στην κατοχή άλλων, έτσι σήμερα μόνον ελάχιστα εξ αυτών διατηρούνται στην δικαιοδοσία του. Πλην όμως τα λιγοστά τα οποία σώζονται, πέρα και πάνω από την τεράστια ιστορική και αρχαιολογική τους αξία, αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικούς φάρους της ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, αλλά και τους αψευδείς μάρτυρες ενός μακραίωνου ιστορικού παρελθόντος. Εκτός από τα ανωτέρω, το σημαντικότερο είναι ότι, αποτέλεσαν και αποτελούν τα απήνεμα λιμάνια και τους ισχυρούς προμαχώνες των πιστών σε κάθε δύσκολη στιγμή της βιοτής τους. Χάρη σε τούτα τα μετερίζια της πίστης πορεύθηκαν και διατήρησαν αλώβητη την πίστη του γένους και την ορθόδοξη κληρονομιά τους, μεταδίδοντας την από γενιά σε γενιά και μεταλαμπαδεύοντας την στους αδελφούς μας τους αφρικανούς. Τούτος ο οδηγός, αγαπητέ αναγνώστη, σ' αυτούς τους χώρους θα οδηγήσει τα βήματα σου και θα προσπαθήσει να εισάγει τον νου και την καρδιά σου στις δέλτους της ιστορίας για να καταστείς μέτοχος της μυρίπνοης ιερότητας των χώρων αυτών όπως, του αρχαίου μοναστηριού του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, του Θεοβαδίστου μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και στους θησαυρούς, στην καρδιά της Αλεξανδρινής Εκκλησίας του Πατριαρχικού Οίκου, στην Αλεξάνδρεια. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-89981-0-7
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παναγιώτης Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Παιδαγωγική, Φιλολογία και Θεολογία. Ειδικεύθηκε στην εκκλησιαστική ιστορία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2003 είναι υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Σημαντικές του μονογραφίες αποτελούν οι: "Η συμβολή του Μητροπολίτου Κίτρους Βαρνάβα Τζωρτζάτου στην πρόοδο των διορθοδόξων σχέσεων στην χερσόνησο του Αίμου", Κατερίνη 2003, "Ο επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας (1904-1933). Ο βίος και η δράση του", Κατερίνη 2005, "Τα διαιοδοτικά όρια και προβλήματα μεταξύ των πρεσβυγενών Πατριαχείων. Η περίπτωση των ορίων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως "πάσης γης Αιγύπτου" και "πάσης Αφρικής"", Κατερίνη 2005.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-89981-0-7
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο