Product

Το σμήνος των σπουργιτιών

Product

Το σμυρναίικο τραγούδι στην Αθήνα

Το Σμυρναίικο τραγούδι 1923-1940

Κωδικός:
142552
Manufacturer: 
Description: 

Ήχοι και νότες, εικόνες και λόγια, πρόσωπα και έργα...
Το χθες επιμελώς αποτυπωμένο στο σήμερα=Sounds and strains, pictures and words, faces and acts...
Yesterday carefuly presented in today.

15,04 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ήχοι και νότες, εικόνες και λόγια, πρόσωπα και έργα... Το χθες επιμελώς αποτυπωμένο στο σήμερα=Sounds and strains, pictures and words, faces and acts... Yesterday carefuly presented in today. Μετά το '22 ήρθαν στην κυρίως Ελλάδα ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες. Ανάμεσα τους τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής: δημιουργοί, τραγουδιστές, οργανοπαίχτες. Οι πρόσφυγες αναζητούσαν τόσο διασκέδαση όσο και έκφραση, ώστε να ξεφύγουν για λίγο από τα βάσανα. Έτσι, στην Αθήνα έσμιξαν οι κομπανίες που έπαιζαν στη Σμύρνη και στην Πόλη. Δημιουργήθηκε πάλι η "σμυρναίικη σχολή" που την απετέλεσαν μεταξύ άλλων οι συνθέτες Βαγγέλης Παπάζογλου, Παναγιώτης Τούντας, Σταύρος Παντελίδης, Γιάννης Δραγάτσης (Ογδοντάκης), Δημήτρης Σέμσης (Σαλονικιός), Σπύρος Περιστέρης. Και οι τραγουδιστές Κώστας Νούρος, Γιώργος Βιδάλης, Στελλάκης Περπινιάδης, Λευτέρης Μενεμενλής. Έχουμε όμως και την "Πολιτική σχολή" με τους συνθέτες Κ. Σκαρβέλη, Αντώνη Διαμαντίδη, Γρηγόρη Ασίκη, Κώστα Καρίπη και Μαρίκα Πολίτισσα.Τα σμυρναίικα τραγούδια είναι οι προπομποί των κατοπινών ρεμπέτικων της Πειραιώτικης σχολής, αλλά και ένα γερό θεμέλιο για ολόκληρη τη νεότερη ελληνική μουσική. Αυτή η έκδοση παρακολουθεί την ιστορική εξέλιξη του σμυρναίικου και πολιτικού τραγουδιού τόσο στις προγονικές εστίες, όσο και στην κυρίως Ελλάδα καταγράφοντας παράλληλα ηχογραφήσεις της περιόδου 1932 - 1940=After the Asia Minor debacle of 1922, about one and a half million refugees flooded into Greece, among them some of the greatest names in music composers, songwriters, singers, musicians. The refugees sought entertainment and a means of expression to give vent to their troubles. So ensembles that had played together in Smyrna and Constantinople got together in Athens and reestablished the Smyrna school comprising, among others, the composers Vangelis Papazoglou, Panayiotis Toundas, Stavros Pantelidis, Yiannis Dragatsis (aka Ogdontakis), Dimitris Semis ("Salonikios") Spyros Peristeris and the singers Costas Nouros, Giorgos Vidalis, Stellakis Perpiniadis, Lefteris Menemenlis. There was the "Constantinople" school comprising composers Costas Skarvelis, Antonis Diamanitidis, Grigoris Asikis, Costas Kapiris and Marika Politissa. The songs of Smyrna were the precursors of the later rebetiko songs of the Piraeus school and a firm foundation for modern Greek music. This collection follows the history of Smyrna and Constantinople songs both in their places of origin and in mainland Greece and recordings from the period 1932 - 1940.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-6613-56-9
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Πέτρος Ταμπούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται εκτός από τις καθαρά μουσικές και η πληροφορική στο Ε.Μ.Π. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα λαϊκά όργανα και την ελληνική μουσική. Είναι δεξιοτέχνης στο κανονάκι αλλά και σε άλλα λαϊκά όργανα.
Ανακαλύπτοντας την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη θεωρία της, την ελληνική λαϊκή μουσική και γνωρίζοντας πολλούς λαϊκούς οργανοπαίχτες γρήγορα άρχισε να δραστηριοποιείται και σαν συνθέτης και σαν ερευνητής.
Έχει μια ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη με δισκογραφικές εκδόσεις και έρευνα πάνω στην αρχαία και την μεσαιωνική - μεταβυζαντινή κοσμική μουσική και τα ελληνικά λαϊκά όργανα.
Πειραματίστηκε στην ανακατασκευή αλλά και τις τεχνικές παιξίματος αρχαίων ελληνικών οργάνων.
Επίσης έχει επιμεληθεί δισκογραφικές σειρές με ανατυπώσεις ηχογραφήσεων από δίσκους 78 στροφών του ελαφρού, ρεμπέτικου, σμυρναίικου και δημοτικού ελληνικού τραγουδιού.
Στις εργασίες του ανήκουν δισκογραφικές εκδόσεις σχετικές με την παραδοσιακή μουσική των βαλκανικών λαών και το ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Παράλληλα παρουσίασε τραγούδια του σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη σε δύο κύκλους τραγουδιών και μελοποίησε το ποίημα "Δωδεκάλογος του Γύφτου" του Κωστή Παλαμά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αναστασία Μουτσάτσου, Αλέξανδρος Χατζής, Κώστας Παυλίδης, Χριστιάνα, κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους γνωστότερους Έλληνες συνθέτες όπως, τον Γ. Μαρκόπουλο, τον Μ. Χατζιδάκη, τον Ν. Ξυδάκη και άλλους.
Συνέθεσε μουσική για τον εορτασμό το 1996 των 100 χρόνων των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων που παρουσιάστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο και στην Ατλάντα και παρουσιάζει μουσική του σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει γράψει μουσική για το θέατρο στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με κρατικά κυρίως θέατρα για παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος.
Από το 2000 και μετά άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο εξωτερικό. (Βραζιλία, Καναδάς, ΗΠΑ).
Δημιούργησε και διευθύνει τη μουσική ομάδα "Μέλος αρχαίον" η οποία από το 1996, στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πολωνία σε διάφορες εκδηλώσεις.

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-6613-56-9
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο