Product

Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής

Product

Το στρατόπεδο

Το Στρατιωτικό ποινικό δίκαιο στις διεθνείς του αντανακλάσεις

Κωδικός:
141765
Description: 

Το έργο αναφέρεται στη νομική δυνατότητα ενσωμάτωσης ποινικών κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στον κορμό του εγχώριου Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, στην ανάγκη αφομοίωσης των ρυθμίσεων του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από το σύστημα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και στη θεσμική κατάσταση και στις προοπτικές της στρατιωτικής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

27,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το έργο αναφέρεται στη νομική δυνατότητα ενσωμάτωσης ποινικών κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στον κορμό του εγχώριου Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, στην ανάγκη αφομοίωσης των ρυθμίσεων του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από το σύστημα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και στη θεσμική κατάσταση και στις προοπτικές της στρατιωτικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ακολούθως αναλύονται κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων και προσδιορίζεται η νομική σημασία της δεσμευτικότητας προσταγών στο πλαίσιο των εγκλημάτων πολέμου, με έμφαση στη νομική «αξιοπιστία» του υπερασπιστικού ισχυρισμού της υπακοής σε διαταγές ανωτέρων. Έπειτα θα συναντήσουμε τη συστηματική καταγραφή των συνεπειών της απάλειψης της θανατικής ποινής από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, την πολύπλευρη και τεκμηριωμένη διερεύνηση της νομιμότητας στρατιωτικής χρήσης μη φονικών όπλων, με τη λήψη σαφούς και θαρραλέας θέσης για πλήρη απαγόρευσή της, την ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη διεθνή προστασία του νερού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων και την καταγραφή της επάρκειας του νομικού πλαισίου για την προστασία από τις δυσμενείς συνέπειες της αεροπορικής πολεμικής δράσης πάνω στον άνθρωπο. Στη συνέχεια εξετάζεται η διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων, σε άμεση συνάρτηση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, και οριοθετούνται οι αποκλίνουσες μορφές υπαιτιότητας στα εγκλήματα πολέμου με σημείο ερμηνευτικής αναφοράς το άρθρο 30 ΚατΔΠΔ. Τέλος, διερευνάται η έννοια των νόμιμων και παράνομων «μαχητών» στο πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου των ενόπλων συγκρούσεων με αφορμή απόφαση Στρατιωτικού Δικαστηρίου των Η.Π.Α. που εδρεύει στη Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας.
Subtitle: 
Δώδεκα μελέτες
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-15-2108-9
Book pages: 
354
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ευγένιος Γιαρένης είναι στρατιωτικός δικαστής και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Διδάκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Στο Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων εισήλθε κατόπιν διαγωνισμού που διενεργήθηκε το 1994. Φέρει τον βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Β' που αντιστοιχεί στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στο βαθμό του Εφέτη της τακτικής δικαιοσύνης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δε η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι κοινή και για τρία σώματα (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό & Πολεμική Αεροπορία) των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν διαχωρίζει τον δικαστικό από τον εισαγγελικό κλάδο, έχει μέχρι σήμερα υπηρετήσει στο Γραφείο Δικαστικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Βοηθός Δικαστικός Σύμβουλος (μέχρι το 1995), στο Ναυτοδικείο Πειραιώς ως Αντεισαγγελέας (μέχρι το 1997), στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Δικαστής (μέχρι το 2001), στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Ανακριτής (μέχρι το 2006), στο Αεροδικείο Αθηνών ως Δικαστής (μέχρι το 2008), στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων ως Αντεισαγγελέας (μέχρι το 2011) και στο Στρατοδικείο Αθηνών ως Προεδρεύων Δικαστής (θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα). Έχει διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) το μάθημα του Στρατιωτικού Ποινικού Δικαίου κατά τα έτη 2000 έως και 2002, στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού (Σ.Ε.Υ./401 ΓΣΝΑ) τα μαθήματα "Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας-Ε.Δ.Ε.- Προανακρίσεις" και "Δίκαιο του Πολέμου" κατά τα έτη 2003 έως και 2006, ενώ το 2006 ορίστηκε τακτικός καθηγητής του μαθήματος "Στοιχεία Στρατιωτικής Ποινικής Νομοθεσίας" στην Αστυνομική Ακαδημία (Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας), όπου και συνέγραψε (και εκδόθηκε από το Τυπογραφείο της Ελληνικής Αστυνομίας) σχετικό εκπαιδευτικό βοήθημα για χρήση των πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και πάνω από 40 μελέτες και άρθρα, δημοσιευμένα σε νομικά και στρατιωτικά περιοδικά, που σχετίζονται με το Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο και το Δίκαιο του Πολέμου καθώς και με την αρχαία ελληνική ιστορία, σε συνάρτηση με την εξέταση του πολεμικού φαινομένου. Απ' τις εκδόσεις "Π.Ν. Σάκκουλα" έχει εκδοθεί το έργο του "Σημειώσεις Στρατιωτικού Ποινικού Δίκαιου" -μια σύνοψη ουσιαστικά των παραδόσεων του μαθήματος στη Σ.Σ.Ε.- (2002), απ' τις εκδόσεις "Νομική Βιβλιοθήκη" το έργο του "Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας: Θεωρία-Εφαρμογή" (2005), απ' τις εκδόσεις "Α.Ν. Σάκκουλα" το έργο του "Το Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο στις διεθνείς του Αντανακλάσεις - Δώδεκα Μελέτες" (2008) και απ' τις εκδόσεις "Νομική Βιβλιοθήκη" το έργο του "Δίκαιο του Πολέμου και Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο - Σύγχρονες και Αρχαιοελληνικές Προσεγγίσεις" (2009). Από όλα τα παραπάνω, μεγαλύτερη χαρά του δίνει να διαβάζει, να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική μαζί με τις δύο κόρες του, την Μυρτώ και την Μαρίνα.

Subtitle: 
Δώδεκα μελέτες
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-15-2108-9
Book pages: 
354
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο