Product

Το αστερόσπιτο

Product

Το αστικό έπιπλο στην Ελλάδα 1830-1940

Το αστικό έπιπλο στην Ελλάδα 1830-1940

Κωδικός:
97592
Description: 

Η ιστορία του αστικού επίπλου στον πρώτο αιώνα ζωής του ελληνικού κράτους καταγράφει την πολιτισμική μεταλλαγή της Ελλάδας μέσα από τα αποτυπώματα των ταπεινών λειτουργιών και τελετουργιών της καθημερινής ζωής, μέσα από όλες εκείνες τις μικρές ανάγκες και υψηλές προσδοκίες που έχουν ερμητικά κλειστεί και επενδυθεί στα όρια μιας κατοικίας ή ενός δημόσιου χώρου.

38,34 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ιστορία του αστικού επίπλου στον πρώτο αιώνα ζωής του ελληνικού κράτους καταγράφει την πολιτισμική μεταλλαγή της Ελλάδας μέσα από τα αποτυπώματα των ταπεινών λειτουργιών και τελετουργιών της καθημερινής ζωής, μέσα από όλες εκείνες τις μικρές ανάγκες και υψηλές προσδοκίες που έχουν ερμητικά κλειστεί και επενδυθεί στα όρια μιας κατοικίας ή ενός δημόσιου χώρου. Η εξέλιξη του αστικού επίπλου στην Ελλάδα, μέσα στο σχήμα των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών της χώρας, μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία ενσωμάτωσης και μετατόπισης σημασιών που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο σχεδιαστικής ιδεολογίας, όσο και εμπορευματικής επιλογής. Αυτή η διαδικασία τεκμηριώνεται με τη συγκριτική εξέταση της εξέλιξης του επίπλου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εστιάζοντας την προσοχή όχι τόσο στην κατάδειξη των τυπολογικών παραφθορών του ευρωπαϊκού επίπλου κατά την επιλογή και υλοποίησή του στην Ελλάδα, όσο στην ανάδειξη των ιδιότυπων εκείνων τρόπων με τους οποίους ο τόπος ενστερνίστηκε ένα νέο πολιτισμικό πλαίσιο, στην ανάδειξη των αδιόρατων εκείνων χειρονομιών με τις οποίες το "αλλότριο" αγγίζεται, αναγνωρίζεται και οικειοποιείται.
Subtitle: 
Ένας αιώνας συγκρότησης κανόνων σχεδιασμού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-254-624-7
Book pages: 
621
Book Dimensions: 
32χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Παρμενίδης είναι δρ. αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., στον Τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην κατανόηση της διαδικασίας του σχεδιασμού, εφαρμόζει τη θεωρία και πρακτική σχεδιασμού του αντικειμένου καθημερινής χρήσης για μια εις βάθος προσέγγιση του φαινομένου. Κυριότερες μελέτες: "Ιδεολογία, τεχνική και οικονομικές διακυμάνσεις στην παραγωγή του βιομηχανικού αντικειμένου: Το κάθισμα στη δεκαετία 1920" (1983), "Η μορφή του σχεδιασμένου αντικειμένου. Το πρόβλημα της περιγραφής" (1989). Ακολουθούν επιστημονικές δημοσιεύσεις ερευνητικού έργου, άρθρα και ανακοινώσεις σε θέματα θεωρίας και μεθοδολογίας του σχεδιασμού, συμμετοχές σε εκθέσεις σχεδιασμού επίπλων και αντικειμένων, συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα με δημόσιους φορείς, διακρίσεις σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού αντικειμένων και εικονογράφησης βιβλίων. Εφαρμοσμένη επιστημονική δραστηριότητα: αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, σχεδιασμός εκθέσεων, σχεδιασμός επίπλων και αντικειμένων, σχεδιασμός βιομηχανικών προϊόντων.

Subtitle: 
Ένας αιώνας συγκρότησης κανόνων σχεδιασμού
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-254-624-7
Book pages: 
621
Book Dimensions: 
32χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο