Product

Το ελληνικό θέατρο στον 20ό αιώνα

Product

Το ελληνικό ιστορικό δράμα

Το ελληνικό θέατρο στον 20ό αιώνα

Κωδικός:
70202
Manufacturer: 
Description: 

Η συγγραφή μιας Ιστορίας του ελληνικού θεάτρου στον 20ό αιώνα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η οποία επιβάλλεται τόσο από την παντελή απουσία παρόμοιας συνθετικής εργασίας που να αντιμετωπίζει το ζητούμενο μέσα στη χρονική διάρκεια ενός αιώνα, όσο και από την ποικιλία των αντιστοιχιών και συσχετίσεών του προς την κοινωνία και τον πολιτισμό στην ίδια περίοδο.

52,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Η συγγραφή μιας Ιστορίας του ελληνικού θεάτρου στον 20ό αιώνα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η οποία επιβάλλεται τόσο από την παντελή απουσία παρόμοιας συνθετικής εργασίας που να αντιμετωπίζει το ζητούμενο μέσα στη χρονική διάρκεια ενός αιώνα, όσο και από την ποικιλία των αντιστοιχιών και συσχετίσεών του προς την κοινωνία και τον πολιτισμό στην ίδια περίοδο. Η πρόκληση ενός παρόμοιου εγχειρήματος βρίσκει την προσωπική μας απάντηση με την παρούσα μελέτη. Μακριά από ιστορικο-φιλολογικές προσεγγίσεις που στατικοποιούν το δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο της θεατρικής έκφρασης και το αποδυναμώνουν από το κοινωνικό, ιδεολογικό, καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτισμικό του περιεχόμενο, στοχεύουμε σε μια διαφορετική ανάγνωση, άρα στη δημιουργία νέων κριτηρίων για την έρευνα και την ερμηνεία του θεάτρου. Το εκλαμβάνουμε δηλαδή όχι με την τυπική σημασία του δραματικού κειμένου, αλλά με τη σύγχρονη άποψη της σύνθετης καλλιτεχνικής δημιουργίας που αποτελεί η παράσταση, και το εξετάζουμε στον άξονα της ιστορίας αλλά και της θεωρίας, της κοινωνιολογίας αλλά και της σημειολογίας της αισθητικής αλλά και της ιδεολογίας. Η σκέψη μας αναπτύσσεται διεξοδικά σε δύο τόμους και στοχεύει στην επισήμανση των σχέσεων που υφίστανται και λειτουργούν ανάμεσα στη σύγχρονη πρωτότυπη δραματική παραγωγή και τη γηγενή παράδοση (αρχαίο δράμα, λαϊκός πολιτισμός), αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια δημιουργία (συγκριτική δραματολογία).[...]
Subtitle: 
Πολιτισμικά πρότυπα και πρωτότυπα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-256-502-0
Book pages: 
447
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Θόδωρος Γραμματάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και τη Θεατρολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris III, Paris X και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 με θέμα διατριβής "La notion de liberte chez Nikos Kazantzakis". Από το 1994 είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός. Τομέας των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του το νεοελληνικό θέατρο, η συγκριτική θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η σημειολογία του θεάτρου, το θέατρο για παιδιά και νέους, το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του International Biographical Centre του Κέιμπριτζ και του American Biographical Institute, και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Νίκου Καζαντζάκη (1991).

Subtitle: 
Πολιτισμικά πρότυπα και πρωτότυπα
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-256-502-0
Book pages: 
447
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2