Product

Το θείον και το ανθρώπινον

Product

Το θέμα δεν είναι μόνο το ποδήλατο

Το θείον πάθος σε πίνακα του Γεωργίου Κλόντζα

Κωδικός:
118521
Description: 

[...] Ο Κλόντζας ακολουθεί δρόμο ανεξάρτητο από τους άλλους κρητικούς ζωγράφους. Συνήθως απομακρύνεται αποφασιστικά από την βυζαντινή παράδοση και ζωγραφίζει πολυπρόσωπες συνθέσεις σε μικρή κλίμακα, παραφορτωμένες με δευτερεύοντα επεισόδια, που είναι έντονα επηρεασμένες από τον σύγχρονο ιταλικό μανιερισμό. Τα εικονογραφικά του θέματα είναι συχνά πρωτότυπα , -η χρωματολογία του πλούσια , με ιδιαίτερη έμφαση στο κόκκινο.

19,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Ο Κλόντζας ακολουθεί δρόμο ανεξάρτητο από τους άλλους κρητικούς ζωγράφους. Συνήθως απομακρύνεται αποφασιστικά από την βυζαντινή παράδοση και ζωγραφίζει πολυπρόσωπες συνθέσεις σε μικρή κλίμακα, παραφορτωμένες με δευτερεύοντα επεισόδια, που είναι έντονα επηρεασμένες από τον σύγχρονο ιταλικό μανιερισμό. Τα εικονογραφικά του θέματα είναι συχνά πρωτότυπα , -η χρωματολογία του πλούσια , με ιδιαίτερη έμφαση στο κόκκινο. Οι καταβολές της τεχνοτροπίας του μπορούν ν' αναζητηθούν σε όψιμα παλαιολόγεια έργα, όπως εικονίδιο της Πινακοθήκης Τρετιακώφ που αποδίδεται σε μαθητή του Θεοφάνους του Έλληνος , αλλά και στο έργο του κρητικού ζωγράφου της αμέσως προηγούμενης γενιάς Μάρκου Βαθά, που είχε εγκατασταθεί στην Βενετία, όπου πέθανε το 1578. 0 Κλόντζας είχε ιδιαίτερη επίδοση στην ζωγραφική τριπτύχων, σφαλισταρίων όπως ελέγοντο τότε. Μεταξύ των θεμάτων που ζωγράφισε συχνά και που ενέπνευσαν μεταγενέστερους αγιογράφους είναι -ή Δευτέρα Παρουσία και η εικαστική απόδοση του ύμνου 'Επί σοι χαίρει. [...] (απόσπασμα από τη σελίδα 12 του βιβλίου)
Subtitle: 
Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη, Ακαδημία Αθηνών, 18 Μαρτίου 2003
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-404-075-8
Book pages: 
76
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2007, γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα. Από τον γάμο του με την Έφορο Αρχαιοτήτων Ιουλία Κουλεϊμάνη (1939-1995) απέκτησε τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Θ΄ Εκθέσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης "Η Βυζαντινή Τέχνη Τέχνη Ευρωπαϊκή" (1963-1964) και εν συνεχεία Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1965-1973, 1975-1976). Υπηρέτησε στην τότε 5η Περιφέρεια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ηπείρου, Αιτωλίας, Ακαρνανίας και Ιονίων Νήσων) με έδρα τα Ιωάννινα. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1976, μετεκλήθη το 1987 στην αντίστοιχη θέση του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εδίδαξε μέχρι το 1997. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2000 και ξένος εταίρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Έχει διευθύνει ανασκαφές στην Ήπειρο και την Ακαρνανία και εργασίες αναστηλώσεως και συντηρήσεως δεκάδων μνημείων και εκατοντάδων εικόνων στην Δυτική Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία, 120 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και 50 εκθέσεις ανασκαφών και περιοδειών. Το συγγραφικό του έργο αναφέρεται κυρίως στην βυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική (τοιχογραφίες, εικόνες και μικρογραφίες χειρογράφων). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας και της Ιταλίας, και έχει κάνει πολυάριθμες εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Subtitle: 
Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη, Ακαδημία Αθηνών, 18 Μαρτίου 2003
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-404-075-8
Book pages: 
76
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο