Product

Το ιερό ευχέλαιο

Product

Το ιερό και το βέβηλο

Το ιερό θηλυκό και η Μαγδαληνή

Κωδικός:
100956
Manufacturer: 
Description: 

"Είναι δυνατόν να αναζητήσει κάνεις τα ίχνη της Μεγάλης Θεάς σήμερα;" Το ερώτημα αυτό που έχει ταλανίσει, όχι μόνο γενιές ερευνητών, αλλά και όλους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη από μια ειρηνικότερη αντίληψη της πνευματικότητας, έχει την ιστορία του. Είναι ένα ερώτημα απαγορευμένο και σήμερα ακόμα για λόγους προπαγάνδας, εξουσίας και οικονομικής επικράτησης. Πως θα φάνταζε η αλόγιστη βιομηχανική ανάπτυξη και η στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κόσμο που θα τιμούσε την Ιερότητας της γυναίκας και της Φύσης;

15,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Είναι δυνατόν να αναζητήσει κάνεις τα ίχνη της Μεγάλης Θεάς σήμερα;" Το ερώτημα αυτό που έχει ταλανίσει, όχι μόνο γενιές ερευνητών, αλλά και όλους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη από μια ειρηνικότερη αντίληψη της πνευματικότητας, έχει την ιστορία του. Είναι ένα ερώτημα απαγορευμένο και σήμερα ακόμα για λόγους προπαγάνδας, εξουσίας και οικονομικής επικράτησης. Πως θα φάνταζε η αλόγιστη βιομηχανική ανάπτυξη και η στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κόσμο που θα τιμούσε την Ιερότητας της γυναίκας και της Φύσης; Το βιβλίο δεν επιχειρεί να απαντήσει, ακολουθεί την διαδρομή των ερευνητών μέσα στον χρόνο, εξετάζει την παρέμβαση της εξουσίας στα "ιερά κείμενα" και φωτίζει τις ιστορικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες που τόλμησαν να αναγνωρίσουν τα ίχνη της Μεγάλης Θεάς στη εξέλιξη των Χριστιανικών δογμάτων. Το τελευταίο μέρος είναι αφιερωμένο στην επίδραση της Εικόνας της Μαγδαληνής στον σύγχρονο κόσμο.
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-391-028-7
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Χαρίτα Μήνη γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου ζει κι εργάζεται. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία στο αμερικανικό University of La Verne. Έχει ειδικευτεί στα θέματα των γυναικών και του φύλου, σε σχέση με τα οποία ερευνά την ιστορία και την προϊστορία, την ψυχολογία, τη θρησκεία, τη μυθολογία κ.ά. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και το καλλιτεχνικό κόσμημα· με τα έργα της έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκθέσεις. Ακόμη, έχει μεταφράσει το φιλολογικό βιβλίο "Ο Ορφέας και η Αρχαία Ελληνική Θρησκεία" του W.K.C. Guthrie, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα. Σε συνεργασία με τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Ντον Σκόφιλντ απέδωσε ποιήματά του στα ελληνικά, καθώς και ποίηση της Κικής Δημουλά, του Νίκου Φωκά και της Λιάνας Σακελλίου στα αγγλικά. Πολλές από τις μεταφράσεις αυτές έχουν εμφανιστεί σε εγχώρια και ξένα περιοδικά. Καλλιεργώντας μια άρτια επιστημονική και συγχρόνως βιωματυκή προσέγγιση στην αρχαία κληρονομιά μας, επιδιώκει να γεφυρώσει το χτες με το σήμερα. Για το λόγο αυτό δημιούργησε στην Κηφισιά το "Χώρο Ιδεών Ασκληπιγένεια", όπου κάνει ομιλίες και διδάσκει σεμινάρια. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στο University of La Verne και στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Hellenic International Studies in the Arts, που συνεργάζεται με το Massachusetts College of Art. Ακόμη, έχει παρουσιάσει με επιτυχία τη δουλειά της σε χώρες όπως η Βρετανία και το Ουζμπεκιστάν της Κεντρικής Ασίας. Παράλληλα, έχει γράψει πολλά σχετικά με την προχριστιανική Ελλάδα, τις πολυθεϊστικές παραδόσεις και τις εναλλακτικές θρησκείες. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται στα πλαίσια του αντιπολεμικού κινήματος. Προσεγγίζει τα σύγχρονα ζητήματα από μια ριζοσπαστική οπτική γωνία, αντλώντας διδάγματα από την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Έχει συνεργαστεί με τα επιστημονικά έντυπα "Coprus: Αρχαιολογία - Ιστορία των πολιτισμών" και "The Pomegranate: The International Journal of Pagan Studies". Επίσης, άρθρα της έχουν εμφανιστεί στα περιοδικά "Διαβάζω", "Άβατον", "Ανιχνεύσεις", "Ερμείον" και στο "Περιοδικό της Ελληνικής Μένσα", καθώς και στην εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη". Ακόμη, κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα αμερικανικά φεμινιστικά έντυπα "SageWoman" και "The Beltane Papers". Πολλά δοκίμιά της περιλαμβάνονται σε συλλογικά έργα των εκδόσεων "Αρχέτυπο": "Ιερή Ελλάδα", "Η Αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας", "Γυναίκες και Ιερό", "Δρόμοι της Γνώσης" κ.ά. Κείμενά της περιέχει και το εκπαιδευτικό cd-rom "Φύλο και δημόσια ζωή" του Υπουργείου Παιδείας.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-391-028-7
Book pages: 
159
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο