Product

Το μήλο της έριδος

Product

Το μήλο του Φρόυντ και το ασυνείδητο του Νεύτωνα

Το μήλο της έριδος

Κωδικός:
148857
Description: 

"Το μήλο της έριδος", που αναφέρεται στην περίοδο 1942-1946, δηλαδή περίοδο Κατοχής, Εθνικής Αντίστασης προετοιμασίας του Εμφυλίου Πολέμου και Εμφυλίου Πολέμου, κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1948. Άργησε όμως να μεταφραστεί στα ελληνικά, μόλις το 1976 -μια καθυστέρηση που δεν είναι εκδοτική αλλά πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική- ένδειξη ότι η δεκαετία του 1940 δεν ήταν μόνο, και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι, μια "εποχή σύγχυσης", ακόμα και για τους ιστορικούς, αλλά και μια εποχή ταμπού.

Νίκος Μπακουνάκης

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Το μήλο της έριδος", που αναφέρεται στην περίοδο 1942-1946, δηλαδή περίοδο Κατοχής, Εθνικής Αντίστασης προετοιμασίας του Εμφυλίου Πολέμου και Εμφυλίου Πολέμου, κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1948. Άργησε όμως να μεταφραστεί στα ελληνικά, μόλις το 1976 -μια καθυστέρηση που δεν είναι εκδοτική αλλά πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική- ένδειξη ότι η δεκαετία του 1940 δεν ήταν μόνο, και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι, μια "εποχή σύγχυσης", ακόμα και για τους ιστορικούς, αλλά και μια εποχή ταμπού. Νίκος Μπακουνάκης
Subtitle: 
Η Ελληνική Αντίσταση και η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, 1940
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-469-681-5
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάους (1917-2001) αμέσως μετά τις λαμπρές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρέθηκε να υπηρετεί στο Βρετανικό Στρατό στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλος, και αργότερα διοικητής, της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, έλαβε μέρος στην ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών, εκτελώντας επιτυχημένες αποστολές και πρωταγωνιστώντας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το 1945 ήταν μέλος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο διετέλεσε γενικός γραμματέας της Συμμαχικής Αποστολής Παρατηρητών των Ελληνικών Εκλογών. Μετά από σύντομη παρουσία σε διπλωματική θέση (Περσία) ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Οξφόρδης αλλά και πρόεδρος της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και την ιστορία της δεν τον εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έγραψε πολλά σχετικά βιβλία, με θέματα όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, η ελληνική επανάσταση, η ναυμαχία του Ναβαρίνου, οι Φιλέλληνες, ο Πλήθων (Γεώργιος Γεμιστός). Η συνολική του ιστορία της Ελλάδας κυκλοφορεί μεταφρασμένη στα ελληνικά, με τίτλο "Η Ιστορία ενός λαού: οι Έλληνες από το 324 έως σήμερα", από τις Εκδόσεις Τουρίκη.

Subtitle: 
Η Ελληνική Αντίσταση και η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, 1940
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-469-681-5
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο