Product

Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο

Product

Το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο

Το μυθιστόρημα στον εικοστό αιώνα

Κωδικός:
126440
Manufacturer: 
Description: 

Κάθε πολιτισμός, κάθε κουλτούρα διαγράφεται με φόντο έναν θρησκευτικό ορίζοντα. Αλλά, αν η θρησκεία συγκροτείται γύρω από ένα βιβλίο, αν στο βιβλίο αυτό συμπυκνώνεται, συγκεντρώνεται, και από αυτό ανατροφοδοτείται, τότε δε μπορούμε να κατανοήσουμε την Ινδία χωρίς τις Βέδες, την Κίνα χωρίς τον Κομφούκιο, το Ισλάμ χωρίς το Κοράνι, τον χριστιανικό κόσμο χωρίς τη Βίβλο στο σύνολό της, τον ιουδαϊκό κόσμο χωρίς την Τορά. Οι βαθιές αυτές δομές σβήνουν στον 20ό αιώνα, ή μάλλον κρύβονται, υπό την επίδραση της προοδευτικά αυξανόμενης απιστίας ή της αδιαφορίας.

17,10 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Κάθε πολιτισμός, κάθε κουλτούρα διαγράφεται με φόντο έναν θρησκευτικό ορίζοντα. Αλλά, αν η θρησκεία συγκροτείται γύρω από ένα βιβλίο, αν στο βιβλίο αυτό συμπυκνώνεται, συγκεντρώνεται, και από αυτό ανατροφοδοτείται, τότε δε μπορούμε να κατανοήσουμε την Ινδία χωρίς τις Βέδες, την Κίνα χωρίς τον Κομφούκιο, το Ισλάμ χωρίς το Κοράνι, τον χριστιανικό κόσμο χωρίς τη Βίβλο στο σύνολό της, τον ιουδαϊκό κόσμο χωρίς την Τορά. Οι βαθιές αυτές δομές σβήνουν στον 20ό αιώνα, ή μάλλον κρύβονται, υπό την επίδραση της προοδευτικά αυξανόμενης απιστίας ή της αδιαφορίας. Όμως, πάνω από αυτές τις απόκρυφες δομές, ο λογοτεχνικός κόσμος δημιουργεί άλλα βιβλία-μήτρες, τα οποία, με τη σειρά τους, ακτινοβολούν, γεννούν αναρίθμητα παιδιά, χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς, ακόμα κι αν δεν τα διαβάζουμε. Δεν είναι απλώς άγονο παιχνίδι να αναρωτιόμαστε αν η αγγλόφωνη λογοτεχνία φτάνει στο απόγειό της με τον Joyce, η αυστριακή με τον Musil και τον Broch, η γερμανική με τον Mann, τον Junger και τον Kafka, αν τον συμπεριλάβουμε σ’ αυτήν, η γαλλική με τον Proust. Ωστόσο, η λογοτεχνία του καιρού μας ακολουθεί έναν δρόμο που πορεύεται από την εγκυκλοπαιδική σύνθεση μέχρι τη διάσπαση, από τα υψίπεδα που τα σαρώνει ο αέρας της ελευθερίας μέχρι το εργαστήριο του ερευνητή με τα χίλια μικρά μυστικά. Αν συγκεντρώσουμε όλα μαζί αυτά τα καταλυτικά έργα, αυτά τα θαύματα, αυτές τις επαναστάσεις, τότε θα προκύψουν έννοιες που θα επιτρέψουν να ταξινομήσουμε το αταξινόμητο ή το μη ταξινομήσιμο, ένας χάρτης, έστω και αεροφωτογραφία, η ιστορία που εκτυλίσσεται σε έναν μεγάλο χωροχρόνο. Τι κοινό έχουν αυτά τα έργα όπου ενσαρκώθηκε προς στιγμήν, όπου κρύβεται ίσως ακόμα, η προσφιλής στον Breton "σπασμώδης" ομορφιά;
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-402-312-8
Book pages: 
339
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Jean - Yves Tadie γεννήθηκε το 1936. Μαθήτευσε στην Ecole Normale Superieure. Είναι agrege των κλασικών γραμμάτων, διδάκτωρ φιλολογίας και από το 1990 καθηγητής της Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Καΐρου, του Paris III και της Οξφόρδης. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της British Academy. Δημοσίευσε πολλά έργα, μεταξύ των οποίων: "Introduction a la vie litteraire du XIXe siecle", Bordas 1971, "Lectures de Proust", Colin 1971, "Proust et le Roman", Gallimard 1971, "Le recit poetique", PUF 1978 και Gallimard 1994, "Le roman d' aventures", PUF 1982, "Proust", Belfond 1983, "Le roman au XXe siecle", Belfond 1990, "Portrait de l' artiste", Oxfrord University Press 1990, "Marcel Proust", biographie, Gallimard 1996. Έκδοση του: "A la recherche du ems perdu", Pleiade/Gallimard 1987-1989. Έκδοση του: N. Sarraute, "Oeuvres completes", Pleiade/ Gallimard 1996.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-402-312-8
Book pages: 
339
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο