Product

Το μυητικό ταρώ των διδασκάλων

Product

Το μυθικό ανάκτορο

Το μύθευμα της απομυθοποίησης

Κωδικός:
5340
Description: 

[...] "Το μύθευμα της απομυθοποίησης", που αποτελεί βέβαια εδώ το κύριο θέμα μας, με γεμίζει σφύζουσα επιδοκιμασία ή, καλλίτερα, ενθουσιασμό.

6,16 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] "Το μύθευμα της απομυθοποίησης", που αποτελεί βέβαια εδώ το κύριο θέμα μας, με γεμίζει σφύζουσα επιδοκιμασία ή, καλλίτερα, ενθουσιασμό. Η τερατώδης "μόδα" του "καταναλωτισμού", η αποθέωση της νοοτροπίας της "ελεύθερης αγοράς" και των παρεμφερών "ινδαλμάτων", η δήθεν κατίσχυση της "πληροφορικής" ως αντικαταστάτριας όλων των σοβαρών ασχολιών του ανθρώπου, η επικράτηση της ολέθριας γραφειοκρατίας, της βίας ακόμη, δίπλα σε τόσα άλλα "αμαρτήματα" προκαλούν την έντονη πάντα αποστροφή μου, γι' αυτό και βρίσκομαι θριαμβικά στο πλευρό του κ. Κωβαίου. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλοι, εξωευρωπαϊκοί κυρίως, πολιτισμοί, ανατολικοί ως επί το πλείστον, στηριγμένοι σε πανάρχαιες, θαυμαστές βάσεις και κοσμοθεωρίες και στη γεμάτη δέος λατρεία υπερθετικά του (καλώς εννοούμενου) "μύθου", συγκράτησαν, όλο κι εντονότερα, την προσοχή μου και τον αμέριστο θαυμασμό μου, πολύ πάνω από κείνον μέσα στον οποίον ανατράφηκα (και που τον θαυμάζω επίσης αυτοδύναμα, όσο του αξίζει...) της λεγόμενης "Δυτικής Ευρώπης". Έτσι τα όσα παραβλέπονται, υποβαθμίζονται, εξαφανίζονται από τον πολύτιμο, πάνω από κάθε τι, και μεγαλειώδη κόσμο του "μύθου" [πού, εκτός από το ίδιο το "μυθικό θαύμα" και τη μαγεία του, μας εχάρισε και τις υψιπετέστερες, απροσπέλαστες συχνά, και ανεπανάληπτες κορυφές της μεγάλης τέχνης, της θρησκείας, της υπερβατικής σκέψης, που αποτελούν την απόλυτα ύψιστη κατάκτηση του άνθρωπου σ' όλες τις εποχές, σ' όλα τα μήκη και πλάτη], τα νοιώθω κι εγώ σαν τη μεγαλύτερη απώλεια -καταβαράθρωση, θάπρεπε να πω- των ιδεωδών, για τα οποία αξίζει πραγματικά να μάχεται ο άνθρωπος -στην ουσία να ζή- πάνω σε τούτον τον πλανήτη. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Subtitle: 
Δοκίμιο
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-289-034-7
Book pages: 
136
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιάννης Β. Κωβαίος γεννήθηκε στη Αθήνα το 1959. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1983 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει αναπτύξει συγγραφική και δημοσιογραφική δράση από ηλικία 14 ετών. Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού " Ευθύνη" και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και εφημερίδες εκατοντάδες δοκιμίων, επιφυλλίδων, μελετημάτων, άρθρων κ.λ.π. Δύο από τα δοκίμιά του περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο " Δοκίμια λυκείου" της Κύπρου.
Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιστημονικών συνεδρίων ως εισηγητής ή ως σύνεδρος, έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων και περιοδικών, ενώ είναι εμπνευστής και συντονιστής από το 1996 της κίνησης Ο.Δ.Ο.Σ. Πολιτισμού των σχολείων της Βόρειας Αττικής. Έχει τιμηθεί με δημόσιο έπαινο του Ιδρύματος Ιπεκτσί αλλά και με το Βραβείο Πολιτικοκοινωνικού Δοκιμίου "Παναγιώτη Φωτέα" 2014.
Βιβλία του που έχουν εκδοθεί: "Ρήσεις και αντιρρήσεις μιας γραφίδας" (Φωνή του Ωρωπού, 1983), "Πού πάτε; Δεν σχολάσαμε..." (Κ. Σαξών, 1987), "Λέγειν και γράφειν" (Τυπωθήτω, 1997), "Προσεγίσεις Λογοτεχνικών κειμένων, τ.Α' , τ. Β' (Gutenberg, 1997), " Πολύπτυχο αρχαίων Ελληνικών Α' λυκείου" (Σπουδή, 1998), " Το μύθευμα της απομυθοποίησης" (Οι εκδόσεις των φίλων, 1999), " Σπουδή στην έκφραση -έκθεση Β' λυκείου (Σπουδή, 1999).

Subtitle: 
Δοκίμιο
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-289-034-7
Book pages: 
136
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο