Product

Το παιδί και η αισθητική αγωγή

Product

Το παιδί και η αρκούδα

Το παιδί και η ανάγνωση

Κωδικός:
99046
Manufacturer: 
Description: 

Η πράξη της ανάγνωσης είναι μια πράξη γνώσης και δημιουργίας, μια πολύπλοκη ανθρώπινη δραστηριότητα που διευκολύνει την κατανόηση του εαυτού και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η διεθνής μελέτη και η έρευνα παραμέλησαν τις συναισθηματικές πλευρές της ανάγνωσης. Η παραμέληση αυτή χαρακτηρίζει ένα μονόπλευρο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει σκοπό μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και όχι την ανάπτυξη των στάσεων, των ενδιαφερόντων, των προτιμήσεων, των συνηθειών.

16,20 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η πράξη της ανάγνωσης είναι μια πράξη γνώσης και δημιουργίας, μια πολύπλοκη ανθρώπινη δραστηριότητα που διευκολύνει την κατανόηση του εαυτού και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η διεθνής μελέτη και η έρευνα παραμέλησαν τις συναισθηματικές πλευρές της ανάγνωσης. Η παραμέληση αυτή χαρακτηρίζει ένα μονόπλευρο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει σκοπό μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και όχι την ανάπτυξη των στάσεων, των ενδιαφερόντων, των προτιμήσεων, των συνηθειών. Κρίσιμη ηλικία για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των παιδιών είναι η σχολική ηλικία και ένα μέρος αυτού του έργου πρέπει να έχει επιτελεσθεί μέχρι το τέλος του δημοτικού σχολείου, μέχρι την αρχή της εφηβείας. Η παρούσα έρευνα, από τις ελάχιστες σχετικές στον ελληνικό χώρο, αφού προσφέρει μια διεξοδική ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας για το μελετώμενο θέμα, επιχειρεί να εξετάσει τις αναγνωστικές στάσεις, τις αναγνωστικές προτιμήσεις και τις αναγνωστικές συνήθειες των μαθητών Στ΄ δημοτικού, να διερευνήσει τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις τους με άλλους κρίσιμους παράγοντες. Επισημαίνονται ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα για τη σχέση του παιδιού με την ανάγνωση. Όλα τα ευρήματα ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας και των σχετικών με την παιδαγωγική θεωριών λογοτεχνίας και προτείνονται τρόποι παιδαγωγικής αξιοποίησής τους.
Subtitle: 
Στάσεις, προτιμήσεις, συνήθειες
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-333-425-1
Book pages: 
294
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της "Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος", Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της κατεύθυνσης "Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής και Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Παιδαγωγική Επιθεώρηση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.
Τα θεωρητικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας, η σχέση του παιδιού με την ανάγνωση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, το παραμύθι και η διδασκαλία του, η ιστορία της Νεοελληνικής Παιδείας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.
Έχει συγγράψει δεκατρία βιβλία και έχει επιμεληθεί πλήθος άλλων. Μελέτες και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά.

Subtitle: 
Στάσεις, προτιμήσεις, συνήθειες
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-333-425-1
Book pages: 
294
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο