Product

Το πρωτόκολλο της θλίψης

Product

Το πρωτότυπο έχει χαθεί

Το πρωτόλειο της τέχνης

Κωδικός:
138986
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Μια ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής, η οποία διέρχεται από την ανάγνωση του φροϋδικού corpus στο σύνολό του. Συμπτωμική ανάγνωση, η οποία αποκρυπτογραφεί το φροϋδικό κείμενο ως έναν συμβιβασμό που το αναγκάζει να πει περισσότερα απ' ό,τι ομολογεί στην αμιγώς θεωρητική του διάσταση. Η διάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Φρόυντ είναι δέσμιος της παραδοσιακής θεολογικής και ναρκισσιστικής ιδεολογίας.

27,51 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μια ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής, η οποία διέρχεται από την ανάγνωση του φροϋδικού corpus στο σύνολό του. Συμπτωμική ανάγνωση, η οποία αποκρυπτογραφεί το φροϋδικό κείμενο ως έναν συμβιβασμό που το αναγκάζει να πει περισσότερα απ' ό,τι ομολογεί στην αμιγώς θεωρητική του διάσταση. Η διάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Φρόυντ είναι δέσμιος της παραδοσιακής θεολογικής και ναρκισσιστικής ιδεολογίας. Ο συγγραφέας όμως του έργου "Το μέλλον μιας αυταπάτης" δεν θα μπορούσε να αποκαλύπτει την ιδεολογική ψευδαίσθηση και ταυτόχρονα να συνεχίζει να αποδέχεται την παραδοσιακή άποψη για τον καλλιτέχνη, την εικόνα ενός δημιουργού στον οποίο μια "καλή φύση" εκχώρησε προνομιούχα χαρίσματα. Η στάση του Φρόυντ προς τον καλλιτέχνη αναπαράγει τη στάση του παιδιού προς τον πατέρα. Την περίοδο της σαγήνης, κατά την οποία το έργο τέχνης χρησιμεύει ως μοντέλο ερμηνείας των ασυνειδήτων ψυχικών φαινομένων, τη διαδέχεται η στιγμή του "θανάτου": η στιγμή όπου το έργο εκλαμβάνεται ως σύμπτωμα. Το "υψηλό" υπακούει στους ίδιους νόμους με το παθολογικό. Πίσω από την εύνοια των θεών ο Φρόυντ ανακαλύπτει το παιδί και κυρίως τον νευρωτικό. Ως συμπτωμικό κείμενο το έργο δεν αποτελεί μια απλή συμβολική αναπαράσταση. Η αναπαράσταση και το συναίσθημα είναι αδιάρρηκτα. Το κείμενο, συμβιβασμός ανάμεσα σε πολλές δυνάμεις, συνιστά μια γραφή στην οποία το έργο του Έρωτος έρχεται σε σύγκρουση με τις ενορμήσεις του θανάτου.
Subtitle: 
Ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6736-08-3
Book pages: 
333
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννημένη το 1934 στο Παρίσι, η πολωνοεβράίκής καταγωγής Σαρά Κοφμάν υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της γαλλικής φιλοσοφίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινοτόμο πρόσληψη και επανερμηνεία του έργου των Νίτσε και Φρόυντ. Σπούδασε φιλοσοφία και εκπόνησε τη διατριβή της για τον Νίτσε υπό την επίβλεψη των Ζ. Ιππολίτ και Ζ. Ντελέζ διαδοχικά. Το 1969 γνώρισε τον Ζ. Ντερριντά και παρακολούθησε τα σεμινάριά του στην Ecole normale superieure. Από το 1970 δίδαξε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Paris I Pantheon-Sorbonne. Συμμετείχε στη διεύθυνση της περίφημης σειράς "La philosophie en effet" των εκδόσεων Galilee και συνεργάστηκε με τις κορυφαίες περιοδικές επιθεωρήσεις "Poetique", "Critique" και "Revue francaise de psychanalyse". Το 1994, σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση της αυτοβιογραφίας της, η Σαρά Κοφμάν τερμάτισε τη ζωή της στο Παρίσι. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο της "Το πρωτόλειο της τέχνης. Ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής" (Κανάκη 2009).

Subtitle: 
Ερμηνεία της φροϋδικής αισθητικής
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-6736-08-3
Book pages: 
333
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο