Product

Το φάντασμα της Μασσαλίας (γραμμένο για την Εντίθ Πιαφ)

Product

Το φάντασμα της όπερας

Το φάντασμα της Νόρμα

Κωδικός:
23788
Description: 

Το μελόδραμα είναι το αντικείμενο του βιβλίου αυτού, όχι αποκλειστικά ως ένα κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου. Εκείνο που απασχολεί περισσότερο το συγγραφέα είναι η παρουσία του μελοδράματος στις ελληνικές πόλεις, στο 19ο αιώνα, και το ειδικό βάρος του ως λειτουργικού στοιχείου των νοοτροπιών των αστικών στρωμάτων, ως «συστατικού» των εμπορικών κοινωνιών.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Το μελόδραμα είναι το αντικείμενο του βιβλίου αυτού, όχι αποκλειστικά ως ένα κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου. Εκείνο που απασχολεί περισσότερο το συγγραφέα είναι η παρουσία του μελοδράματος στις ελληνικές πόλεις, στο 19ο αιώνα, και το ειδικό βάρος του ως λειτουργικού στοιχείου των νοοτροπιών των αστικών στρωμάτων, ως «συστατικού» των εμπορικών κοινωνιών. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται η Πάτρα και η Ερμούπολη, που αποτελούν δύο αυθεντικούς και αυτοδύναμους κόσμους του ελληνικού χώρου για περισσότερο από μία εξηκονταετία. Και στις δύο πόλεις οι έμποροι οργανώνουν, αυτοί και μόνον αυτοί, το συλλογικό κοινωνικό βίο τους και διεκδικούν το μελόδραμα ως την «περιζήτητον» διασκέδασή τους. Ο τίτλος του βιβλίου μπορεί να υποβλέπει (και, μήπως, να ζηλεύει;) το μυστήριο του τίτλου του μυθιστορήματος του Γκαστόν Λερού Το Φάντασμα της Όπερας. Άλλωστε, ιστορίες με φαντάσματα που περιπλανώνται στα θέατρα δεν λείπουν από τον ελληνικό χώρο. Περισσότερο απ' αυτό όμως, ο τίτλος υποδηλώνει μια εμμονή, μια διαρκή αναζήτηση, με οποιοδήποτε τρόπο, των «ιταλικών χειμώνων».
Subtitle: 
Η υποδοχή του μελοδράματος στον ελληνικό χώρο το 19ο αιώνα, Ερμούπολη - Πάτρα
Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-03-0731-8
Book pages: 
180
Book Dimensions: 
22
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και eleve diploma της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού. Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESS. Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης πολιτισμού στο Βήμα της Κυριακής. Έχει εκλεγεί τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 2003. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο "βιβλία" στο "Βήμα της Κυριακής", το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο.

Subtitle: 
Η υποδοχή του μελοδράματος στον ελληνικό χώρο το 19ο αιώνα, Ερμούπολη - Πάτρα
Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-03-0731-8
Book pages: 
180
Book Dimensions: 
22
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο