Product

Φιλελευθερισμός των πολιτών

Product

Φιλελευθερισμός. Συντηρητισμός

Φιλελευθερισμός, συντηρητισμός, κοινωνικό κράτος 1973-1990

Κωδικός:
22172
Manufacturer: 
Description: 

Η Δημοκρατία θέτει ουσιώδη θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα όχι μόνο στην Ανατολή αλλά και στη Δύση. Προβλήματα που αναφέρονται στην ποιότητα του πολιτεύματος, στη σχέση του με τον πολίτη και τις οικονομικές-κοινωνικές εξουσίες. Ή, ακόμα, ερωτήματα για το δυναμικό κριτικής που εγκλείει πρωτογενώς η Δημοκρατία και για τις ηθικές της συναρτήσεις.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Δημοκρατία θέτει ουσιώδη θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα όχι μόνο στην Ανατολή αλλά και στη Δύση. Προβλήματα που αναφέρονται στην ποιότητα του πολιτεύματος, στη σχέση του με τον πολίτη και τις οικονομικές-κοινωνικές εξουσίες. Ή, ακόμα, ερωτήματα για το δυναμικό κριτικής που εγκλείει πρωτογενώς η Δημοκρατία και για τις ηθικές της συναρτήσεις. Τα σχετικά ζητήματα αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη ένταση στις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς η κρίση του Κοινωνικού Κράτους και της αμερικάνικης ηγεμονίας αποτέλεσε αφετηρία σημαντικών ανακατατάξεων τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στο πνευματικό-θεωρητικό κλίμα. Καθοριστικό φαινόμενο ήταν η αναζωογόνηση των φιλελεύθερων και συντηρητικών ιδεών που συμβάδισε με την επικράτηση των συντηρητικών κομμάτων στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Ο ρηγκανισμός και ο θατσερισμός υπήρξαν οι αιχμές του δόρατος ενός ρεύματος που άνθισε στις ΗΠΑ και την Αγγλία, αλλά εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε παντού με περισσότερη ή λιγότερη ένταση. Η παρούσα εργασία εξετάζει κριτικά ορισμένες "σημαδιακές" αναλύσεις που πρότεινε ο νεοσυντηρητισμός και ο νεοφιλελευθερισμός στο επίπεδο της πολιτικής θεωρίας, πιστεύοντας ότι αποτελούν παραδείγματα κριτικής στο κοινωνικό κράτος εξαιτίας της διαφορετικής εκτίμησης που διατυπώνουν ή υπονοούν ως προς ένα βασικό πρόβλημα: τους όρους συμβίωσης Δημοκρατίας και Καπιταλισμού.
Subtitle: 
Ανάλυση και κριτική των χαρακτηριστικών ρευμάτων
Publications Date: 
1994
Book ISBN: 
960-310-185-0
Book pages: 
187
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιάννης Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων: "Ο δύσκολος εκσυγχρονισμός: πολιτικές στρατηγικές και κοινωνικό κράτος στη σύγχρονη Ιταλία", Εξάντας (1990)· "Η επόμενη ημέρα: μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού" (επιμ.), Παρατηρητής (1992)· "Φιλελευθερισμός, συντηρητισμός, κοινωνικό κράτος 1973-1990", Θεμέλιο (1994)· "Καπιταλισμός και δημοκρατία: η επάνοδος του παλαιού προβλήματος", Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (1997)· "L' Italia del Centro-sinistra", εκδόσεις Carocci (1998)· "Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης 1974-1990: σταθερή δημοκρατία σημαδεμένη από τη μεταπολεμική ιστορία", Θεμέλιο (2001)· "Η πρόκληση της ηγεμονίας", Πόλις (2003)· "Η Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση στην παγκοσμιοποίηση", Πόλις (2008)· "Στα μονοπάτια του Αντόνιο Γκράμσι: Πολιτική και πολιτισμός από το έθνος-κράτος στην παγκοσμιοποίηση" (επιμ.), Θεμέλιο (2010)· "Η μοιραία πενταετία: Η πολιτική της αδράνειας 2004-2009", Πόλις, 2011. Επίσης έχει δημοσιεύσει δοκίμια και άρθρα που επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης. Αρθρογραφεί τακτικά στα "Νέα", ενώ στο παρελθόν έχει διευθύνει τα "Ενθέματα" της "Κυριακάτικης Αυγής" και έχει συνεργαστεί με την "Καθημερινή".

Subtitle: 
Ανάλυση και κριτική των χαρακτηριστικών ρευμάτων
Publications Date: 
1994
Book ISBN: 
960-310-185-0
Book pages: 
187
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο