Product

Φιλολογικά ανάλεκτα

Product

Φιλολογικά απομνημονεύματα

Φιλολογικά ανάλεκτα

Κωδικός:
86081
Manufacturer: 
Description: 

"... Αυτό ήταν το θαύμα της ελληνικής παιδείας στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τόνωσε την εθνική συνείδηση, με το να φανερώσει στους υποδούλους την προγονική λάμψη, και καλλιέργησε ανάμεσά τους φιλελεύθερες και προοδευτικές ιδέες, φέρνοντάς τους σε επαφή με το πνεύμα της Ευρώπης. Τους βοήθησε έτσι να ξεπεράσουν την ενστικτώδη μορφή ζωής, που τους είχε επιβάλει ο κατακτητής, και να προχωρήσουν στη σφαίρα του πνεύματος, που αποτελεί την ουσία του ελληνισμού.

10,60 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"... Αυτό ήταν το θαύμα της ελληνικής παιδείας στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τόνωσε την εθνική συνείδηση, με το να φανερώσει στους υποδούλους την προγονική λάμψη, και καλλιέργησε ανάμεσά τους φιλελεύθερες και προοδευτικές ιδέες, φέρνοντάς τους σε επαφή με το πνεύμα της Ευρώπης. Τους βοήθησε έτσι να ξεπεράσουν την ενστικτώδη μορφή ζωής, που τους είχε επιβάλει ο κατακτητής, και να προχωρήσουν στη σφαίρα του πνεύματος, που αποτελεί την ουσία του ελληνισμού. Ήδη το 1820, ο Βενιαμίν Λέσβιος έγραφε στα Προλεγόμενα στης "Μεταφυσικής" του: "Οι Έλληνες δεν υπόκειντο ούτε το πάλαι ούτε το νυν εις τους νόμους της φύσεως". Ο Σολωμός, στη συνέχεια, θα ερμηνεύσει ποιητικά τον χαρακτήρα της φυλής μετουσιώνοντας με την πνοή της μούσας του τον αγώνα των Ελλήνων σε πνεύμα και, αργότερα, την πατρίδα των Μεσολογγιτών σε μια πατρίδα υπερεθνική και υπερούσια, την πατρίδα του ανθρώπου". ("Παιδεία και Εθνεγερσία", σσ. 54-55)
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8260-33-7
Book pages: 
126
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Πάτρα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ηρακλής Εμμ. Καλλέργης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Ινστιτούτα Κλασικής και Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Βιέννης. Κατά το διάστημα 1962-1986 υπηρέτησε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε. του νομού Ηρακλείου και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Αριστοβάθμιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1980), δίδαξε μεταξύ 1987-2003 τα μαθήματα της νεοελληνικής και της παιδικής λογοτεχνίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών της οποίας διετέλεσε κοσμήτορας μεταξύ 1999-2002. Στην ίδια Σχολή, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (ΠΤΝ). Από το 2004 είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετημάτων -σε ελληνικά και ξένα περιοδικά- και μονογραφιών για θέματα της παλαιότερης και νεότερης φιλολογικής γραμματείας μας. Είναι μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, της οποίας υπήρξε πρόεδρος κατά την τετραετία 1998-2002.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8260-33-7
Book pages: 
126
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Πάτρα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο