Product

Φιλοσοφία και κοινωνική κριτική

Product

Φιλοσοφία και μεθοδολογία ψυχιατρικής, κλινικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας

Φιλοσοφία και κόσμος

Κωδικός:
94118
Manufacturer: 
Description: 

[...] Στη μελέτη αυτή προτάσσεται μια αναφορά στην αντίληψη του κόσμου που διαμορφώθηκε στην κλασική αρχαιότητα, καθώς έκρινα σκόπιμο να παρουσιαστεί η γένεση του κοσμολογικού στοχασμού. Στη συνέχεια εξετάζονται αναλυτικά οι απόψεις του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου για τον κόσμο, με έμφαση στο σύστημά τους για τη λειτουργία του σύμπαντος. Η διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων έμελλε να σημαδέψει την πορεία της σκέψης για πολλούς αιώνες.

11,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Στη μελέτη αυτή προτάσσεται μια αναφορά στην αντίληψη του κόσμου που διαμορφώθηκε στην κλασική αρχαιότητα, καθώς έκρινα σκόπιμο να παρουσιαστεί η γένεση του κοσμολογικού στοχασμού. Στη συνέχεια εξετάζονται αναλυτικά οι απόψεις του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου για τον κόσμο, με έμφαση στο σύστημά τους για τη λειτουργία του σύμπαντος. Η διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων έμελλε να σημαδέψει την πορεία της σκέψης για πολλούς αιώνες. Ύστερα παρουσιάζονται οι κοσμολογικές θέσεις από την εποχή του Αυγουστίνου έως και το 12ο αι., ενώ αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στον αραβικό και ιουδαϊκό στοχασμό, χωρίς τους οποίους η εξέλιξη στον τομέα της κατανόησης της λειτουργίας του κόσμου θα ήταν αδύνατη. Σε επόμενο κεφάλαιο δίδεται έμφαση στην κοσμολογία του 13ου και του 14ου αι., εξετάζοντας τις ιδέες σημαντικών στοχαστών παράλληλα προς την πρόοδο της αστρονομίας, με την οποία εξάλλου ήταν στενά συνδεδεμένη η κοσμολογία την εποχή εκείνη. Έπειτα αναλύονται οι απόψεις των στοχαστών που εμπίπτουν στα χρονικά όρια της Αναγέννησης, είτε αυτοί είναι συνεχιστές της παλιάς παράδοσης, είτε ανανεώνουν τη σκέψη με τις καινοτόμες θέσεις τους. Η επισκόπηση αυτή βρίσκει το τέλος της στον Γαλιλαίο και την πολυθρύλητη περιπέτειά του. Σε όλη τη μελέτη το βάρος δόθηκε στην έννοια και την εικόνα του σύμπαντος, ενώ θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της κοσμολογίας, όπως ο χρόνος, το κενό ή η φύση των σωμάτων, χρησιμοποιήθηκαν επιβοηθητικά για να στηρίξουν και να ερμηνεύσουν θέματα σχετικά με τη συνολική λειτουργία του σύμπαντος. (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Subtitle: 
Κοσμολογικές αντιλήψεις κατά τους Μέσους Χρόνους και την Αναγέννηση
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-354-167-2
Book pages: 
186
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γεώργιος Στείρης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι λέκτωρ της Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργο του: "Η θεωρία του Niccolo Machiavelli για την ηθική και το νόμο", Αθήνα 2003.

Subtitle: 
Κοσμολογικές αντιλήψεις κατά τους Μέσους Χρόνους και την Αναγέννηση
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-354-167-2
Book pages: 
186
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο