Product

Φλωρεντινές νύχτες

Product

Φλωρεντινή τραγωδία

Φλωρεντίνη Καλούτση και η τέχνη της Κρήτης

Κωδικός:
105997
Description: 

[...] Η Φλωρεντίνη Καλούτση δεν αντέγραψε απλά τα κοσμήματα των αρχαίων αγγείων ή των τοιχογραφιών. Ανήκε στους χαρισματικούς ανθρώπους που μπορούν να αποκαθιστούν δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα σε "ειδότες και μη ειδότες". Τα φυτικά κοσμήματα, τα κρίνα, ο διπλούς πέλεκυς (τα "πελέκια") κατά την έκφρασή της), ο ιερός κόμβος, τα 185 σχέδια που παρουσιάζονται με περισσή επιμέλεια στον κατάλογο της Ζωής Μητσοτάκη πλέχτηκαν στο στημόνι και στο υφάδι με τρόπο φυσικό και αβίαστο, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διαχειρίζονται τους μύθους και την ιστορία.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Η Φλωρεντίνη Καλούτση δεν αντέγραψε απλά τα κοσμήματα των αρχαίων αγγείων ή των τοιχογραφιών. Ανήκε στους χαρισματικούς ανθρώπους που μπορούν να αποκαθιστούν δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα σε "ειδότες και μη ειδότες". Τα φυτικά κοσμήματα, τα κρίνα, ο διπλούς πέλεκυς (τα "πελέκια") κατά την έκφρασή της), ο ιερός κόμβος, τα 185 σχέδια που παρουσιάζονται με περισσή επιμέλεια στον κατάλογο της Ζωής Μητσοτάκη πλέχτηκαν στο στημόνι και στο υφάδι με τρόπο φυσικό και αβίαστο, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διαχειρίζονται τους μύθους και την ιστορία. Διαθέτοντας "καινούργιες μονάδες για τη μέτρηση του κόσμου", κατά την έκφραση του ποιητή, κατάφερε να διευρύνει το καλλιτεχνικό της πεδίο σε πρότυπα οργανωμένη οικοτεχνία, ξαναβρίσκοντας έτσι την άκρη του αέναου κύκλου που οδηγεί στις υφάντρες του προϊστορικού Αιγαίου που ύφαιναν λιτά και πιθανόν κοσμούσαν σκεύη καθημερινής χρήσης ή περίτεχνα αγγεία. Μέσα από αυτήν τη μυστική κίνηση των πραγμάτων διπλασίασε τις ικανότητές της, αγγίζοντας το πραγματικό νόημα της ελευθερίας που αποζητά κάθε καλλιτέχνης, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος. Αλεξάνδρα Καρέτσου Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Subtitle: 
Από τη Μινωική ως τη σύγχρονη εποχή
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-8452-59-7
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
30χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Η Ζωή Μητσοτάκη ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη της παράδοσης και της ιστορίας της Κρήτης και ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Ήταν, επί σειρά ετών, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Subtitle: 
Από τη Μινωική ως τη σύγχρονη εποχή
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-8452-59-7
Book pages: 
222
Book Dimensions: 
30χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο