Φωτόπουλος, Χρήστος Σ.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Σωτηρίου Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1930 στο Αίγιο, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.
Το 1948 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε το 1950 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Υπηρέτησε ως διοικητής, εκπαιδευτής και επιτελής σε διάφορες μονάδες, συγκροτήματα και σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων και του Πεζικού, όπως επίσης και ως επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).
Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Ανθυπολοχαγών, Υπολοχαγών, Λοχαγών και Ταγματαρχών του Πεζικού και των Καταδρομών, και επιπλέον εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
Από το βαθμό του Συνταγματάρχη μέχρι και το βαθμό του Αντιστράτηγου χρημάτισε:
-Συνταγματάρχης διοικητής του 1ου Συντάγματος Καταδρομέων
-Συνταγματάρχης Επιτελάρχης της ΙΙΙης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
-Ταξίαρχος Υποδιοικητής της ΙΙΙης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
-Ταξίαρχος Διευθυντής της Διευθύνσεως Οργανώσεως (ΔΟΡ) του ΓΕΣ
-Ταξίαρχος Διοικητής της 95 ΑΔΤΕΧ
-Υποστράτηγος Διευθυντής Α' Κλάδου του ΓΕΣ
- Υποστράτηγος Διευθυντής της Χης Μεραρχίας Πεζικού
-Αντιστράτηγος Β' Υπαρχηγός του ΓΕΣ (Β' Υ/ΓΕΣ) και
-Αντιστράτηγος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ)
Αποστρατεύτηκε το 1986 και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου ΓΕΠΣ.
Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης και διατέλεσε, ως αντισυνταγματάρχης, καθηγητής της πολεμικής τέχνης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Έλαβε μέρος ως εθελοντής στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (Εκ.Σ.Ε.) στην Κορέα (1953) με το βαθμό του Υπολοχαγού (Διμοιρίτη).
Έχει τιμηθεί με τον Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και με αρκετά άλλα ελληνικά και συμμαχικά παράσημα και μετάλλια.
Κατά τη διάρκεια της ενεργούς υπηρεσίας του στο στράτευμα και ειδικότερα μετά την αποστρατεία του, έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορική έρευνα στο χώρο του ελληνικού στρατού και έχει συγγράψει μελέτες, στρατιωτικούς κανονισμούς, ιστορικά βιβλία και ιστορικές μονογραφίες κυρίως για τις ειδικές δυνάμεις και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Τυγχάνει ενεργό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Υποκατηγορίες
Φίλτρο