Product

Χαρέμι ανδρών

Product

Χάρη και ελευθερία κατά την πατερική παράδοση του ΙΔ αιώνα

Χαρές, χαμόγελα, χαλάσματα

Κωδικός:
72502
Manufacturer: 
4,77 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-7221-45-1
Book pages: 
62
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Νίτσα Πνευματικού - Τούσουλη γεννήθηκε το 1922 στο Λουτράκι, όπου και διαμένει ως συνταξιούχος πλέον.
Τέλειωσε το Γυμνάσιο στη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας και τη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (στον Πειραιά) το 1942, το μαύρο χειμώνα της πείνας και του θανάτου για την Ελλάδα.
Στο διάστημα της Κατοχής 1941-44 σπούδασε, παντρεύτηκε, έγινε μητέρα και χήρεψε στα 22 της χρόνια.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως κι ο άντρας της Αλέξανδρος Τούσουλης και ο αδελφός της Ιωάννης Πνευματικός, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.
Διορίστηκε ως δασκάλα, αλλά πολύ σύντομα διώχθηκε για τα φρονήματά της από την Υπηρεσία της καθώς και από κάθε άλλη, Δημόσια και μη, υπηρεσία για πολλά χρόνια.
Έχει εργαστεί κατά καιρούς σε ιδιωτική Κλινική, σε Πρεβαντόριο για προφυματικά παιδιά, σε ιδιωτικό "Ειδικό Σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες", και τα τελευταία εργάσιμα χρόνια της στο Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα.
Στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, δημιούργησε Θεατρική Ομάδα και Βιβλιοθήκη. Το 1979 (που είχε κηρυχθεί ως "Έτος του παιδιού") εργάστηκε για την επιτυχία του Συνεδρίου (μιας πολυήμερης συνάντησης οικοτρόφων από όλα τα οικοτροφεία της Ελλάδας), με παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους των Ιδρυμάτων και μη.
Στο Λουτράκι όπου μένει η κα Τούσουλη, πρωτοστάτησε - όντας μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου - για τη δημιουργία Δημοτικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου και της Παιδικής Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Γυναικών Λουτρακίου.
Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Λόγου και Τένχης - "Αλκυονίδες" Κορίνθου.
Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς στον επαρχιακό τύπο άρθρα παιδαγωγικά και γενικότερου κοινωνικού περιεχομένου, καθώς και ποιήματα.
Το πρώτο της βιβλίο, συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο "Η Μάνα Βγενιά", εκδόθηκε το 1999 και έγινε θερμά αποδεκτό από πολλούς καταξιωμένους λογοτέχνες και κριτικούς, ενώ αγαπήθηκε από πολλούς απλούς αναγνώστες.
Η παρούσα συλλογή της, "Χαρές, χαμόγελα, χαλάσματα", περιλαμβάνει ποιήματα που έχουν γραφεί σε διάφορα χρονικά διαστήματα (από το 1954 κ.ε.) και εμπερικλείουν ό,τι "ομολογεί" κι ο τίτλος της: χαρακτηριστικά συναισθήματα διπλής όψης, γεύσεις, εικόνες και στοχασμοί που πηγάζουν από έντονα βιώματα ενός πολυσύνθετου και πολυκύμαντου κύκλου ζωής.
Τα ποιήματα που δημοσιεύθηκαν ήδη κατά καιρούς παρατίθενται αυτούσια με την τοτινή τους γραφή, διατηρώντας ακέραια την αμεσότητα και τη ζωντάνια της έμπνευσης ή ανάγκης.
Είναι ένα βιβλίο όπου ξεχειλίζει το απόσταγμα εμπειρίας και φιλοσοφίας ζωής, δοσμένο με εξαιρετικά λιτή ποιητική έκφραση. Οι στίχοι της Ν. Π.-Τ. βρίσκουν το στόχο τους και αγγίζουν κάθε σκεπτόμενο άτομο στο "αντιποιητικό" σημερινό γίγνεσθαι που διατηρεί έστω και λίγη από την ανθρώπινη ευαισθησία.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-7221-45-1
Book pages: 
62
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο