Product

Χιλιάδες ομιχλώδη μίλια

Product

Χιλιάδες φώτα στα πέρατα

Χιλιάδες τέσσερις σταυροί στο μαρτυρικό Μωριά

Κωδικός:
120956
Manufacturer: 
Description: 

... Μερικές δεκάδες, φυγάδες, οι "διωκόμενοι" στα βουνά και τα όρη, ήταν ό,τι απέμενε από το πλήθος των ανθρώπων που πήραν ενεργά μέρος στην αντίσταση. Η "ομαλοποίηση", όπως ο όρος αυτός γινόταν κατανοητός στους ιθύνοντες της Αθήνας, φαινόταν να έχει πετύχει εδώ πέρα από κάθε προσδοκία.

29,82 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

... Μερικές δεκάδες, φυγάδες, οι "διωκόμενοι" στα βουνά και τα όρη, ήταν ό,τι απέμενε από το πλήθος των ανθρώπων που πήραν ενεργά μέρος στην αντίσταση. Η "ομαλοποίηση", όπως ο όρος αυτός γινόταν κατανοητός στους ιθύνοντες της Αθήνας, φαινόταν να έχει πετύχει εδώ πέρα από κάθε προσδοκία. Μέσα σε λίγους μήνες, στα 1947, όλα τα δεδομένα ανατράπηκαν. Οι οργανώσεις και τα στελέχη της αριστεράς είχαν ίσως εξοντωθεί ή εκδιωχθεί, η κοινωνία όμως ήταν εκεί, όπως και οι αδικίες πάνω στις οποίες κτιζόταν η "ομαλοποίηση". Οι λίγες δεκάδες φυγάδων μετατράπηκαν σε μερικούς μήνες σε ολόκληρο στρατό, στην ΙΙΙη Μεραρχία Πελοποννήσου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, η οποία το 1948 έφθασε να αριθμεί τρεις χιλιάδες μαχητές περίπου. Χωρίς καμία σχεδόν βοήθεια από άλλες περιοχές, ο Μωριάς βρήκε και πάλι τον τρόπο να ακολουθήσει τα γεγονότα και να γίνει ένα από τα δραστήρια πεδία της εμφύλιας αναμέτρησης. Η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων υπήρξε εδώ αιματηρή, όπως το περιβάλλον επέβαλε. Οι αντάρτες του Μωριά, στον κλειστό τους χώρο, έπρεπε ή να νικήσουν ή να πεθάνουν. Δεν νικήθηκαν. Η ΙΙΙη Μεραρχία του ΔΣΕ έγινε, τον τρομερό χειμώνα του 1948-49 , μία μεραρχία "νεκρών". Για το Μωριά το τέλος της δραματικής περιόδου 1940 - 1949 ήρθε μέσα σε ποταμούς αίματος και δακρύων... (από τον πρόλογο του Γιώργου Μαργαρίτη)
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6679-04-7
Book pages: 
416
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε το 1932 στην Καλλιθέα (Ζάχα) Ολυμπίας του νομού Ηλείας. Εισήχθη με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ., το 1979, αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εργασία του "Ο Αλεξ. Σούτσος και οι επιδράσεις του έργου του στους συγχρόνους του". Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή "Στον Αστερισμό της ειρήνης". Το 1983 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο του Χαρίλαου Σακελλαριάδη για την εργασία του "Παναγιώτης Σούτσος". Το 1998 δημοσίευσε την εργασία του "Ο δημοκρατικός στρατός Πελοποννήσου" (εκδ. "Αλφειός", τόμοι Α΄και Β΄).
Άλλες εργασίες του: "Ανέκδοτη ανώνυμη σάτιρα των αρχών του ΙΘ΄αιώνα. Προσγράφεται στον Αλέξ. Σούτσο. Αθήνα 1977", "Νεοελληνικές επιδράσεις στο έργο του Αλεξ. Σούτσου. Ανάτυπο από την Επετηρίδα του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών, τόμ. Α΄, 1979-1980", "Ορέστης. Έμμετρη τραγωδία του Αλεξ. Σούτσου. Ανάτυπο από το περ. Νεοελληνικόν Αρχείον, τόμ. Β", "Αγγέλου Σικελιανού, Δείπνος. Ανάτυπο απο΄την Επετηρίδα του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών, τομ. Ε΄, 1987-1988". Έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε διάφορα εκπαιδευτικά περιοδικά.
Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του δίδαξε στα Γυμνάσιο Ζαχάρως Ολυμπίας, Κορυδαλλού και Βύρωνα Αττικής. Υπηρέτησε ως γυμνασιάρχης και λυκειάρχης στην Ανδρίτσαινα Ολυμπίας και ως λυκειάρχης στο 7ο Εσπερινό και 42ο Ημερήσιο Λύκειο Αθηνών. Τέλος διετέλεσε σχολικός σύμβουλος της δευτεροβάθμιος εκπαίδευσης στους νομούς Πρεβέζης και Λακωνίας.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6679-04-7
Book pages: 
416
Book Dimensions: 
29χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο