Product

Χρονικό μικρασιατικού πολέμου

Product

Χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών

Χρονικό της βασιλείας του Καρόλου ΙΧ

Κωδικός:
125361
Manufacturer: 
Description: 

Οι περιπέτειες δύο αδελφών που είναι δεμένη με βαθιά αφοσίωση, αλλά τους χωρίζει η αθεράπευτη ιδεολογική σύγκρουση, σε μια ταραγμένη εποχή της ιστορίας της Γαλλίας, στη βασιλεία του Καρόλου ΙΧ. Μέσα από τις αυλικές γιορτές, το κυνήγι, τις μονομαχίες και τα ερωτικά πάθη διαφαίνονται τα δίχτυα μια πολιτικής συνωμοσίας που θα καταλήξει σε σφαγή, τη γνωστή σα νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι περιπέτειες δύο αδελφών που είναι δεμένη με βαθιά αφοσίωση, αλλά τους χωρίζει η αθεράπευτη ιδεολογική σύγκρουση, σε μια ταραγμένη εποχή της ιστορίας της Γαλλίας, στη βασιλεία του Καρόλου ΙΧ. Μέσα από τις αυλικές γιορτές, το κυνήγι, τις μονομαχίες και τα ερωτικά πάθη διαφαίνονται τα δίχτυα μια πολιτικής συνωμοσίας που θα καταλήξει σε σφαγή, τη γνωστή σα νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου. Ο ένας αδελφός, ο Μπερνάρ, αφελής και απονήρευτος, έτοιμος να πέσει σ' όλες τις παγίδες και να υποκύψει σ' όλα τα θέλγητρα, έρχεται να σταθεί πλάι στην αρρενωπή και πικρή μορφή του μεγαλύτερου, του Ζωρζ. Ο Μεριμέ μας δίνει ένα δυνατό λαϊκό μυθιστόρημα που συνδυάζοντας τόλμη, περιπέτεια και συγκίνηση, καταγγέλλει τον εμφύλιο πόλεμο και την ανθρώπινη αλλοτρίωση -στην περίπτωσή μας, τη θρησκευτική. Στα φανταστικά πρόσωπα έρχονται ν' αναμιχθούν τα ιστορικά: ο Κάρολος ΙΧ, ο ναύαρχος Κολινύ, ο δούκας της Γκυζ. Και πίσω απ' τις κουίντες πλησιάζει τρομερή η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, που τη βλέπουμε σε μια στιγμή να κατεβαίνει σιωπηλή και κεραυνοβόλα, μέσα στους δρόμους, όπου χέρια αόρατα έχουν σημαδέψει μερικές πόρτες με μεγάλους άσπρους σταυρούς. Ο Μεριμέ ρίχνει το φως του σε γεγονότα δημόσια και ιδιωτικά με την ίδια ενάργεια και γλαφυρότητα. Μας παρουσιάζει τη ζωή μιας εποχής με μια δυνατή γεύση καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονο αφήνει να διαφανούν τα ιστορικά κίνητρα και οι ενοχές των ανθρώπων που την έζησαν.
Subtitle: 
(Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου)
Publications Date: 
1977
Book pages: 
214
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Προσπέρ Μεριμέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1803 από πατέρα ζωγράφο. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκινά να σπουδάσει νομικά και μετά το πέρας των σπουδών του δημοσιεύει ένα σύνολο έξι θεατρικών έργων, "Το θέατρο της Κλάρα Γκαζύλ", το 1825, που τον καθιερώνει ως μιας προεξέχουσα μορφή του ρομαντικού κινήματος στη Γαλλία. Ύστερα ακολούθησαν τα έργα: "La Jacqerie", το 1828, μια σειρά δραματικών σκηνών από τη μεσαιωνική εποχή, και η νουβέλα "Το χρονικό της βασιλείας του Καρόλου ΙΧ", το 1829. Στα έτη 1829-1830, δημιουργεί έξι αξιοσημείωτα έργα. Την ίδια περίοδο ξεκινά τη δημοσιοϋπαλληλική του καριέρα. Διορίζεται γενικός επιθεωρητής των ιστορικών μνημείων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1860. Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων και ταξιδιωτικών σημειώσεων που άπτονται ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων. Το 1844 γίνεται δεκτός στη Γαλλική Ακαδημία. Ο Μεριμέ ύστερα από τη δημοσίευση της "Κάρμεν" το 1847, δεν έγραψε καμία νουβέλα για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το 1854 ονομάζεται γερουσιαστής και εξελίσσεται σε διακεκριμένη προσωπικότητα στην Αυλή του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρχίζει και πάλι τη συγγραφή μικρών ιστοριών, τριών τον αριθμό, που καμία όμως δεν επρόκειτο να δημοσιευθεί. Πέθανε στις Κάννες το 1870.

Subtitle: 
(Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου)
Publications Date: 
1977
Book pages: 
214
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο