Product

Χρώμα και λόγος

Product

Χρώμα και σκιές

Χρώμα και μνήμες

Κωδικός:
138288
Manufacturer: 
Description: 

"Καρέκλα εκ ψάθου
παρούσα στο φως"
1-10-91
"Συμεών Μνήμα", Ιερομονάχου Συμεών

Το παραπάνω χαϊκού εκφράζει με λιτό, δωρικό τρόπο μια πληθώρα συναισθημάτων· μας οδηγεί απευθείας στην ουσία, αφήνοντας στον αναγνώστη πλήρη ελευθερία συγκίνησης.

Έτσι και η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου μας οδηγεί απευθείας στο όλον, πριν από το επιμέρους. Οι συνθέσεις του, ανθρωποκεντρικές, με τις σκοτεινές ζώνες τους το ίδιο εύγλωττες με τις φωτεινές, οδηγούν αβίαστα στη θέασή τους με οδηγό το συναίσθημα.

45,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

"Καρέκλα εκ ψάθου παρούσα στο φως" 1-10-91 "Συμεών Μνήμα", Ιερομονάχου Συμεών Το παραπάνω χαϊκού εκφράζει με λιτό, δωρικό τρόπο μια πληθώρα συναισθημάτων· μας οδηγεί απευθείας στην ουσία, αφήνοντας στον αναγνώστη πλήρη ελευθερία συγκίνησης. Έτσι και η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου μας οδηγεί απευθείας στο όλον, πριν από το επιμέρους. Οι συνθέσεις του, ανθρωποκεντρικές, με τις σκοτεινές ζώνες τους το ίδιο εύγλωττες με τις φωτεινές, οδηγούν αβίαστα στη θέασή τους με οδηγό το συναίσθημα. Άριστος γνώστης της ζωγραφικής τέχνης, δημιουργεί με την ψυχή του ανεπηρέαστος από εφήμερους νεωτερισμούς και ξεσπάσματα της μόδας, ειλικρινής και πιστός στις απόλυτα προοδευτικές πεποιθήσεις του. Η αλήθεια του στέκεται γυμνή στον καμβά, προσφερόμενη στον θεατή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να την κατακτήσει -αν είναι έτοιμος και διατεθειμένος. Μετά από μια μακριά πορεία στα πνευματικά δρώμενα, έφτασε η ώρα να μας αποκαλύψει και τα γραπτά του. Κείμενα μεστά, καίρια και εύστοχα, δίνουν με σαφήνεια και οικονομία τις μνήμες, τα βιώματα, τα συμβάντα που, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, επηρεάζουν βαθιά τον ψυχισμό και, κατά συνέπεια, το έργο του δημιουργού. Σεμνός, ευθύς και πάντοτε δημιουργικά ανήσυχος, ο Βασίλης Σίμος αποδομεί το παρελθόν, γυμνώνει την ύπαρξη δίνοντάς μας κείμενα σημαντικά και άκρως διαφωτιστικά για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Η ουσιαστική επαφή του με τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους της είναι φανερή στη ζωγραφική του. Μέσα από τα κείμενά του βλέπουμε ξεκάθαρα και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε ο άνθρωπος Βασίλης Σίμος. Ποτέ δε στρογγυλεύει τα λόγια του. Ευθύς και δίκαιος, πατώντας στέρεα στην άριστη γνώση της ζωγραφικής, που έχει αποκομίσει από τις διακεκριμένες σπουδές του, και τη σοφία της ζωής, αποτελεί μία σταθερή αξία, ένα μεγάλο και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο της πνευματικής μας ζωής. Καλή ανάγνωση! Γιάννης Κούτρας
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98569-4-2
Book pages: 
192
Book Dimensions: 
28χ22
Publication Place: 
Λαμία
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βασίλης Σίμος γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Έχει τελειώσει την Escuela Central de Bellas Artes "San Fernando" της Μαδρίτης (δίπλωμα και profesorado), με δάσκαλο τον Joaquin Valverde, και την Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών στην Αθήνα (δίπλωμα ζωγραφικής και δίπλωμα θεωρητικών και ιστορικών σπουδών), με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Υπηρέτησε 26 χρόνια ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λαμία. Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις στη Μαδρίτη (αίθουσα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών), στην Αθήνα (γκαλερί "Νέες Μορφές", "Ώρα" και "Συν"), στον Πειραιά, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας, στο Βόλο και τη Λαμία. Το φθινόπωρο του 1997 ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας. Έχει λάβει μέρος σε πέντε Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο, σε δύο Πανελλαδικές Νέων και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αμερική, σε συνεργασία με τη γκαλερί "Νέες Μορφές", καθώς και σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ειαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (ΣΚΕΤΚΕ). Ζει και εργάζεται στη Λαμία.

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-98569-4-2
Book pages: 
192
Book Dimensions: 
28χ22
Publication Place: 
Λαμία
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο