Product

Ωδαί

Product

Ωδαί

Ωδαί

Κωδικός:
134482
Description: 

Με την απόδοση, σε πεζό, των ωδών του Ανδρέα Κάλβου ("Η Λύρα" 1824 και "Λυρικά" 1826) δεν επιδιώχθηκε, προδήλως, η λογοτεχνική ανάπλαση-ανασύστασή τους ή -παραπέρα- η σχολαστικά ερμηνευτική απόδοση τους.

8,63 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Με την απόδοση, σε πεζό, των ωδών του Ανδρέα Κάλβου ("Η Λύρα" 1824 και "Λυρικά" 1826) δεν επιδιώχθηκε, προδήλως, η λογοτεχνική ανάπλαση-ανασύστασή τους ή -παραπέρα- η σχολαστικά ερμηνευτική απόδοση τους. Η εν λόγω πιστή ενδογλωσσική μεταφορά (: με πρακτικές διασαφηνίσεις και αναγκαίες γραμματικές ή συντακτικές μεταβολές και προσαρμογές), θέλει κατ' αρχήν να φωτίσει πλευρές του μοναχικού, απρόσιτου, αινιγματικού ποιητή Ανδρέα Κάλβου μ' ένα τρόπο ανάλογο με τον τρόπο που κάποιος αποδίδει νοερά ένα «λόγιο» κείμενο την ώρα που το διαβάζει· επιπροσθέτως, θέλει κατά το δυνατόν ν' απολήξει (: για τον καλλιεργημένο και φιλέρευνο αλλά όχι και ειδικό ή έμπειρο αναγνώστη του Ανδρέα Κάλβου) σ' ένα βοήθημα σύναψης μιας κατ' αρχήν εγκάρδιας σχέσης με τον ποιητή. Για αυτό το λόγο υπογραμμίζεται και το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ενδογλωσσικές αποδόσεις τουλάχιστον των «λογίων» κειμένων επιβάλλεται να διαβάζονται παράλληλα (πλεχτά) με τα πρωτότυπα κείμενα, που δεν είναι κείμενα ξενόγλωσσα, που δεν είναι επί του παρόντος απολύτως ακατανόητα και που η λογοτεχνική-φιλολογική αξία τους -όπως και κάθε πρωτότυπου κειμένου- είναι εκ προοιμίου υπέρτερη κάθε απόδοσης και κάθε μετάφρασης. Η εργασία, με αντικριστά το πρωτότυπο και την απόδοση, παραδίδεται με σεβασμό στους ποικίλους όρους και στα όρια που θέτουν οι ωδές, και ασφαλώς με σεβασμό στην πολλαπλότητα των αντιλήψεων, των κριτηρίων και των ερμηνειών.
Subtitle: 
Η λύρα. Λυρικά.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-02-2210-Χ
Book pages: 
142
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1792. Η μητέρα του ονομάζονταν Αδριανή. Ο πατέρας του, ο Ιωάννης Κάλβος, ήταν εθελοντής και αξιωματικός στο βενετικό μισθοφορικό στρατό. Ο Ιωάννης είχε παντρευτεί δύο φορές και αυτό επηρέασε αρνητικά τον Ανδρέα με συνέπεια τα δραματικά του ποιήματα. Από το φθινόπωρο του 1813 στην Ιταλία γνώρισε τον Ούγο Φωσκόλο και αργότερα ετέθη στην υπηρεσία του ως γραμματικός και αντιγραφέας. Παράλληλα μελέταγε αρχαία κείμενα και ιδιαίτερα νεοκλασική ιταλική λογοτεχνία. Ο Κάλβος είχε έντονη και άστατη ερωτική ζωή. Τέλος το 1819 παντρεύτηκε την Αγγλίδα Μαρία Τερέζα Τόμας και απέκτησε μια κόρη. Όμως γρήγορα πέθαναν και οι δύο, μήτερα και κόρη, και έτσι ο Ανδρέας Κάλβος φεύγοντας από την Αγγλία το 1820 κινήθηκε μεταξύ Φλωρεντίας, Ελβετίας και Γαλλίας. 'Ετσι το 1826 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και γνώρισε πολλούς φιλέλληνες και ανατολίτες. Μετά από πολλά ταξίδια εφυγε από το Ναύπλιο και πήγε στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1826. Εκεί έγινε διδάκτορας της φιλοσοφίας και δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία ως το 1828 ως μή μόνιμος καθηγητής. Στα τέλη του 1852 έφυγε για το Λονδίνο όπου στις αρχές του 1853 παντρεύτηκε τη δασκάλα Καρλότα Αυγούστα Ουάνταμς. Εγκαταστάθηκαν στο Λάουθ του Λινκονσάιρ. Η γυναίκα του ίδρυσε εκεί ανώτερο παρθεναγωγείο και εκεί ο Ανδρέας Κάλβος δίδαξε μαθηματικά και ξένες γλώσσες. Πέθανε το 1867 και τάφηκε στο Κέντιγκτον. Τα οστά του Κάλβου και της γυναίκας του μεταφέρθηκαν το 1960 στη Ζάκυνθο.

Subtitle: 
Η λύρα. Λυρικά.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-02-2210-Χ
Book pages: 
142
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο