Product

Die schwarze Wandtafel

Product

Die sprechende Ikone

Die Sprache der Olympo - Walachen nebst einer Einleitung über Land und Leute

Κωδικός:
145382
Αuthor: 
Description: 

Ο Γερμανός γλωσσολόγος καθηγητής Gustav Weigand (1860-1930), διευθυντής του Ινστιτούτου Ρουμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας, δημοσιεύει εδώ τη διδακτορική του διατριβή, η οποία πραγματεύεται τη γλώσσα και την εθνοτική ταυτότητα των Βλάχων του Ολύμπου. Ο Weigand υπολογίζει τον αριθμό των Βλάχων του Ολύμπου σε 15.000 και τους κατατάσσει σε μία από τις πέντε γλωσσικές ομάδες των Βλάχων των Οθωμανικών Βαλκανίων. Η γλωσσολογική μελέτη του βασίζεται σε τρίμηνη έρευνα πεδίου που διεξήγαγε στη βόρειο Θεσσαλία το 1887 με επίκεντρο το Βλαχολίβαδο.

11,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Γερμανός γλωσσολόγος καθηγητής Gustav Weigand (1860-1930), διευθυντής του Ινστιτούτου Ρουμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας, δημοσιεύει εδώ τη διδακτορική του διατριβή, η οποία πραγματεύεται τη γλώσσα και την εθνοτική ταυτότητα των Βλάχων του Ολύμπου. Ο Weigand υπολογίζει τον αριθμό των Βλάχων του Ολύμπου σε 15.000 και τους κατατάσσει σε μία από τις πέντε γλωσσικές ομάδες των Βλάχων των Οθωμανικών Βαλκανίων. Η γλωσσολογική μελέτη του βασίζεται σε τρίμηνη έρευνα πεδίου που διεξήγαγε στη βόρειο Θεσσαλία το 1887 με επίκεντρο το Βλαχολίβαδο. Ο συγγραφέας, εκκινώντας από τη στενή συγγένεια της (α)ρωμανικής με τη ρουμανική, ασπάζεται τη θεωρία περί "Μακεδονορουμάνων"· άλλωστε, οι "συμβουλές", που ομολογουμένως έλαβε από τον καθηγητή Hasdea από το Βουκουρέστι, αναπόφευκτα κατέτειναν σε αυτό το συμπέρασμα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του δημοσιεύει 18 "αντιπροσωπευτικά" τραγούδια και πέντε πεζά διηγήματα των Ολυμπίων Βλάχων και τα συγκρίνει με αντίστοιχα λαϊκά στιχουργήματα της Σαμαρίνας, της Βλαχοκλεισούρας, του Κρουσόβου και του Μοναστηρίου (Βιτωλίων). Το έργο του Weigand, όπως και το νεώτερο των A. Wace και M. Thompson ("Οι νομάδες των Βαλκανίων", Λονδίνο 1914), κατατάσσεται στα "κλασικά" έργα περί Βλάχων της Ελληνικής Χερσονήσου.
Publications Date: 
1988
Book pages: 
142
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Gustav Weigand (Βάιγκαντ) υπήρξε διαπρεπής Γερμανός ρωμανιστής βαλκανολόγος, σλαβολόγος, λεξικογράφος, διαλεκτολόγος και εθνολόγος. Επί 28 χρόνια (από το 1896 ως το 1924) διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Έγραψε γραμματικές της βουλγαρικής, αλβανικής, ρουμανικής και ισπανικής, λεξικά για διάφορες βαλκανικές γλώσσες και μονογραφίες γύρω από μειονοτικά προβλήματα.
Το 1902 ίδρυσε το "Ρουμανικό Ινστιτούτο" της Λειψίας, το 1906 το "Βουλγαρικό Ινστιτούτο", το 1925 το "Αλβανικό Ινστιτούτο" και το 1925 ίδρυσε το "Ινστιτούτο Νοτιοανατολικών Ερευνών" στη Λειψία. Εξέδωσε επίσης πολλά σημαντικά περιοδικά, όπως το "Jahrbucher des Instituts fur Rumanische Sprache", το "Balkan Archiv" και τη "Bulgarische Biblio-thek". Έκανε πάρα πολλά ταξίδια για επιτόπιες έρευνες σε όλα τα κράτη των Βαλκανίων. Τις περισσότερες δημοσιεύσεις του τις βρίσκουμε στο Balkan Archiv που είναι το πρώτο επιστημονικό περιοδικό της βαλκανολογίας στη Γερμανία και στο Jahresberichte des Instituts fur Rumanische Sprache. Ήταν μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας των Επιστημών και από το 1902 μέλος της "Εταιρείας Βουλγαρικής Λογοτεχνίας", που αργότερα εξελίχτηκε σε Βουλγαρική Ακαδημία. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Publications Date: 
1988
Book pages: 
142
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο