Product

Η ανατολική ομοσπονδία

Product

Η ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Βοιωτία στον ύστερο μεσαίωνα

Η ανατολική Ρωμυλία και ο ελληνισμός

Κωδικός:
84029
Manufacturer: 
Description: 

Οι πολλοί των Ελλήνων, αν μη πάντες, είτε εξ αρχής μη νοήσαντες την σοβαρότητα του ζητήματος του Αίμου, απορροφηθέντες από του μικροτέρου ελληνικού ζητήματος των ορίων, ουδένα προησθάνοντο κίνδυνον από άκρου βορρά της ελληνικής Ανατολής, ουδέ ανεμέτρουν την σοβαρότητα αυτού. Και νυν ωσεί βαθέος ύπνου εξεγειρόμενοι μετ' εκπλήξεως ητένιζον εις κατάστασιν πραγμάτων, ης τον κινδυνωδέστατον προς τον Ελληνισμόν χαρακτήρα ήρξαντο να διαγιγνώσκουσι σαφώς. Τότε δη τότε κατενοήθη άπασα η μεγάλη και φοβερά σημασία του Αίμου εν τη μελλούση ιστορία του Ελληνικού.

4,76 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι πολλοί των Ελλήνων, αν μη πάντες, είτε εξ αρχής μη νοήσαντες την σοβαρότητα του ζητήματος του Αίμου, απορροφηθέντες από του μικροτέρου ελληνικού ζητήματος των ορίων, ουδένα προησθάνοντο κίνδυνον από άκρου βορρά της ελληνικής Ανατολής, ουδέ ανεμέτρουν την σοβαρότητα αυτού. Και νυν ωσεί βαθέος ύπνου εξεγειρόμενοι μετ' εκπλήξεως ητένιζον εις κατάστασιν πραγμάτων, ης τον κινδυνωδέστατον προς τον Ελληνισμόν χαρακτήρα ήρξαντο να διαγιγνώσκουσι σαφώς. Τότε δη τότε κατενοήθη άπασα η μεγάλη και φοβερά σημασία του Αίμου εν τη μελλούση ιστορία του Ελληνικού. Ως εξ ορμεμφύτου ησθάνοντο πάντες, ότι κατέπιπτεν ο τέως ισχυρότατος προς βορράν φραγμός.
Subtitle: 
Θράκη και Μακεδονία
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-522-124-8
Book pages: 
87
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παύλος Καρολίδης (1849-1930) ήταν ιστορικός, πολιτικός και καθηγητής Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στο Ανδρονίκιο (Εντιρλούκ) της Καππαδοκίας το 1849. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία. Δίδαξε στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη έως το 1886, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου διορίστηκε υφηγητής και το 1893, μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, καθηγητής της γενικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απολύθηκε για πολιτικούς λόγους το 1918 και διορίστηκε στην ίδια θέση μετά πό δύο χρόνια. Μετά το Νεοτουρκικό κίνημα έγινε μέλος της τουρκικής βουλής ως βουλευτής Αϊδινίου (1908-12). Οι πρωτοβουλίες του κατα την περίοδο αυτή και γενικά η πολιτική γραμμή που ακολούθησε προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και επικρίσεις στην Ελλάδα, καθώς πίστευε ότι η πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας έπρεπε και ήταν δυνατόν να επιτευχθεί όχι με πόλεμο αλλά με την ειρηνική διείσδυση των Ελλήνων στον τουρκικό πολιτικό και κοινωνικό βίο και την ανάδειξη τους σε κυρίαρχο παράγοντα μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ως ιστορικός μελετητής ασχολήθηκε με το μικρασιατικό Ελληνισμό, το Ελληνικό έθνος και λοιπούς λαούς.

Subtitle: 
Θράκη και Μακεδονία
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-522-124-8
Book pages: 
87
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο