Product

Μύθος και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα

Product

Μύθος και φωνή στη σύγχρονη ελληνική ποίηση

Μύθος και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα

Κωδικός:
34298
Description: 

Όταν το 1972 συγκεντρώσαμε και παρουσιάσαμε τις εφτά μελέτες, που αποτέλεσαν τον πρώτο τόμο του "Μύθος και τραγωδία" ("Mythe et tragedie"), τον οποίο δέχτηκε να εκδώσει ο Francois Maspero, γράψαμε, με κάποια απερισκεψία ίσως, ότι αυτόν τον πρώτο τόμο θα τον ακολουθούσε όσο γινόταν συντομότερα κι ένας δεύτερος. Είχαμε μάλιστα την ιδέα, χωρίς όμως να την εκφράσουμε, ότι κι ένας τρίτος δεν θα ήταν, στο κάτω κάτω, κάτι το ανέφικτο. [...]

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Όταν το 1972 συγκεντρώσαμε και παρουσιάσαμε τις εφτά μελέτες, που αποτέλεσαν τον πρώτο τόμο του "Μύθος και τραγωδία" ("Mythe et tragedie"), τον οποίο δέχτηκε να εκδώσει ο Francois Maspero, γράψαμε, με κάποια απερισκεψία ίσως, ότι αυτόν τον πρώτο τόμο θα τον ακολουθούσε όσο γινόταν συντομότερα κι ένας δεύτερος. Είχαμε μάλιστα την ιδέα, χωρίς όμως να την εκφράσουμε, ότι κι ένας τρίτος δεν θα ήταν, στο κάτω κάτω, κάτι το ανέφικτο. [...] Όπως και το προηγούμενο έργο, έτσι και ο τόμος αυτός μπορεί, σε μια πρώτη ματιά, να φανεί ότι αποτελείται από ανομοιογενή κομμάτια: δέκα μελέτες (αντί για επτά) που δημοσιεύθηκαν, σε μια πρώτη μορφή, στη Γαλλία και στο εξωτερικό, ορισμένες σε επιστημονικά περιοδικά, άλλες σε τόμους που απευθύνονται στο λεγόμενο "ευρύ, καλλιεργημένο κοινό". Όλες ανάγονται σε μια κοινή έμπνευση, που έχει για αφετηρία -όπως το είχαμε πει, παρουσιάζοντας τον πρώτο τόμο- τη διδασκαλία του Louis Gernet και την προσπάθειά του να κατανοήσει την τραγική στιγμή: ανάμεσα στο δίκαιο που γεννιέται και στο ήδη θεσμοθετημένο δίκαιο. [...] Στον πρώτο τόμο, το "και" του "Μύθος και τραγωδία" είχε ιδιαίτερη σημασία. Απορρίπτοντας ρητά την ταύτιση της τραγωδίας με μια κοινή μορφή μυθικής διήγησης, είχαμε υπογραμμίσει ότι για μας, ο μύθος είναι ταυτόχρονα "μέσα" στην τραγωδία, αλλά έξω από αυτήν, μια και η τραγωδία τον αποβάλλει: ο Σοφοκλής φέρνει τον Οιδίποδα από το πιο μακρινό παρελθόν, πριν από την ίδρυση της δημοκρατικής πόλης, αλλά τον συντρίβει όπως συντρίβει και ο Αισχύλος τους Ατρείδες. Χωρίς ν΄ απαρνηθούμε καθόλου αυτό το πρότυπο, επιχειρήσαμε επίσης και κάτι άλλο: παραδείγματος χάρη, υπάρχει άραγε κάποιος δεσμός ανάμεσα στην τυραννία, στην πατροκτονία και την αιμομειξία, και μπορεί να τον βρει κανείς χωρίς να χρειασθεί να καταφύγει στην τραγική μορφή; [...] Jean-Pierre Vernant Pierre Vidal-Naquet Περιέχει τα δοκίμια: Jean-Pierre Vernant - "Ο θεός της τραγικής φαντασίωσης" - "Ο κουτσός τύραννος: από τον Οιδίποδα στον Περίανδρο" - "Ο προσωπιδοφόρος Διόνυσος των "Βακχών"" Jean-Pierre Vernant - Fr. Frontisi-Ducroux - "Μορφές του προσωπείου στην αρχαία Ελλάδα" Pierre Vidal-Naquet - "Ο Αισχύλος: το παρελθόν και το παρόν" - "Οι ασπίδες των ηρώων" - "Ο Οιδίπους στην Αθήνα" - "Ο Οιδίπους ανάμεσα σε δύο πόλεις: δοκίμιο πάνω στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ"" - "Ο Οιδίπους στη Βιτσέντζα και στο Παρίσι"
Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-227-250-3
Book pages: 
340
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Jean - Pierre Vernant (1914-2007), ιστορικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ελληνιστές του 20ου αιώνα. Σπούδασε στη Σορβόννη. Στη διάρκεια του πολέμου έλαβε μέρος στην Αντίσταση, και υπήρξε αρχηγός σώματος στρατού των Γαλλικών Δυνάμεων Εσωτερικού, στην Haute-Garonne, με το ψευδώνυμο "Συνταγματάρχης Berthier". Δίδαξε αρχικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 1948 άρχισε να εργάζεται ως ερευνητής στο Centre National de Recherche Scientifique (CNRS), όπου επηρεάστηκε από τη θεωρία του Louis Gernet. Xρημάτισε από το 1957 μέχρι το 1975 διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Tο 1964 ίδρυσε και διηύθυνε ως το 1984 το Κέντρο Συγκριτικών Ερευνών για τις Αρχαίες Κοινωνίες (Κέντρο Louis Gernet). Από το 1975 ως το 1984 δίδαξε ως καθηγητής στο College de France, στην έδρα Συγκριτικής Μελέτης των Αρχαίων Θρησκειών, και στη συνέχεια αποχώρησε ως ομότιμος καθηγητής του ιδίου ιδρύματος. Το 2002 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (μετά από την απονομή ανάλογων διακρίσεων στα πανεπιστήμια του Σικάγο, του Μπρίστολ, του Μπρνο, της Νάπολης και της Οξφόρδης). Τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους τιμής στη χώρα του και τα βιβλία του κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο. Πέθανε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 93 ετών. Τα περισσότερα από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά: "Οι απαρχές της ελληνικής σκέψης", "Μήτις", "Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα" (Jean - Pierre Vernant, Marcel Detienne), "Μύθος και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα" (Jean - Pierre Vernant, Pierre Vidal-Naquet), "Μύθος και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα", "Μύθος και κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα", "Η ελληνική σκέψη", "Στο μάτι του καθρέφτη" (Jean - Pierre Vernant, Francoise Frontisi-Ducroux), "Το βλέμμα του θανάτου", "Ανάμεσα στον μύθο και την πολιτική", "Το σύμπαν, οι θεοί, οι άνθρωποι", κ.ά. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Ζαν- Πιερ Βερνάν, δήλωσε: "Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν πραγματικό φίλο, έναν από τους διαπρεπέστερους μελετητές της. Με συνέπεια και ακατάβλητο ενθουσιασμό, διάνοιξε νέους, συναρπαστικούς δρόμους για την πληρέστερη κατανόηση της αρχαίας μας ιστορίας. Για τους Έλληνες, αλλά και όσους παγκοσμίως θεωρούν την παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού ως συστατική της ταυτότητάς τους, το έργο του θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως καθρέφτης στον οποίο μπορούμε να δούμε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και τις προοπτικές του μέλλοντός μας."

Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-227-250-3
Book pages: 
340
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο