Product

Ελλάδα, Ευρώπη, κόσμος στον 21ο αιώνα

Product

Ελλάδα, κλασική εποχή

Ελλάδα, η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Κωδικός:
83087
Description: 

Το βιβλίο αυτό εξηγεί πώς η Ελλάδα πέτυχε να γίνει πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής 'Ενωσης (ΟΝΕ) ξεκινώντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Δεν σταματά όμως εκεί. Αντλώντας μαθήματα από τη δεκαετία του 1990, θέτει στόχους για το μέλλον και προτείνει τα μέσα για την επίτευξή τους προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού και να υλοποιηθεί η πραγματική σύγκλιση, δηλαδή η σύγκλιση του μέσου επιπέδου ευημερίας της Ελλάδας με το μέσο όρο ευημερίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

11,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό εξηγεί πώς η Ελλάδα πέτυχε να γίνει πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής 'Ενωσης (ΟΝΕ) ξεκινώντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Δεν σταματά όμως εκεί. Αντλώντας μαθήματα από τη δεκαετία του 1990, θέτει στόχους για το μέλλον και προτείνει τα μέσα για την επίτευξή τους προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού και να υλοποιηθεί η πραγματική σύγκλιση, δηλαδή η σύγκλιση του μέσου επιπέδου ευημερίας της Ελλάδας με το μέσο όρο ευημερίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Κοινός τόπος στα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου είναι η παράλληλη επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής σταθερότητας. Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς ένα ακαδημαΐκό εγχειρίδιο, αν και η ακαδημαϊκή του αξία είναι επίσης μεγάλη. Γράφτηκε από συγγραφείς οι οποίοι είτε ήταν μέλη του οικονομικού επιτελείου που σχεδίασε και εφάρμοσε την οικονομική πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα στην πλήρη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, είτε, στην περίπτωση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Ciampi, του Κοινοτικού Επιτρόπου Pedro Solbes και του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Gerrit Zalm, ήταν υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών τους την εποχή εκείνη και παρακολούθησαν από κοντά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της. Επομένως, το βιβλίο αυτό είναι κυρίως μια σημαντική συμβολή στο χώρο της οικονομικής πολιτικής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από τις κυβερνήσεις των υποφηφίων προς ένταξη χωρών, οι οποίες διαπνέονται από το όραμα της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και την ΟΝΕ.
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-03-3705-5
Book pages: 
171
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

O Tάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε από το 1975 μέχρι το 2011. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών (στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη), καθώς και υπουργός Εσωτερικών (στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για θέματα οικονομικά και οικονομικής πολιτικής, και άρθρα για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, των διεθνών οικονομικών, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των οικονομικών της τεχνολογίας και της βιομηχανικής οργάνωσης και πολιτικής.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-03-3705-5
Book pages: 
171
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο