Product

Görögország

Product

G. W. F. Hegel, παραδόσεις πλατωνικής φιλοσοφίας

G. W. F. Hegel

Κωδικός:
145420
Manufacturer: 
Description: 

Η θητεία μου στον Hegel δεν τελείωσε με την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής μου στην Ιστορικο-Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βασιλείας την άνοιξη του έτους 1974· συνεχίστηκε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μάλιστα σε δύο πλέον επίπεδα -στο ερευνητικό και στο διδακτικό.

Δείγματα της συνέχειας αυτής αποτελούν οι μελέτες, που συνεκδίδονται στον ανά χείρας τόμο.

Νίκος Κ. Ψημμένος

18,99 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η θητεία μου στον Hegel δεν τελείωσε με την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής μου στην Ιστορικο-Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βασιλείας την άνοιξη του έτους 1974· συνεχίστηκε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μάλιστα σε δύο πλέον επίπεδα -στο ερευνητικό και στο διδακτικό. Δείγματα της συνέχειας αυτής αποτελούν οι μελέτες, που συνεκδίδονται στον ανά χείρας τόμο. Νίκος Κ. Ψημμένος Περιέχονται τα κείμενα: - Πρόλογος - Η κλασική παιδεία του νεαρού Hegel - Δημήτριος Νικολίδης, ένας φίλος του νεαρού Hegel - "Was ich mir vorgesetzt": ο Hegel ως διάκονος της δέσποινας των επιστημών - Το "Ding an sich" στη θεώρηση του Hegel - Η διαλεκτική κυρίου και δούλου στον Hegel και στον Marx - Der Βegriff der Objektivitat in Hegels Auffassung der vorsokratischen Philosophie - Η Σοφιστική στην ιστορικοφιλοσοφική θεώρηση του Hegel - "Το σταθερό σημείο, ωστόσο, της κίνησης ως κίνησης είναι το εγώ." Παράρτημα 1. Διαγράμματα παραδόσεων: α) Η διαλεκτική του Hegel β) Εισαγωγή στο πρόβλημα των σχέσεων κυρίου και δούλου 2. Μεταφράσεις α) Κυριαρχία και δουλεία - Από την "Φαινομενολογία του πνεύματος" (1807) β) Οι "Χαϊδελβεργιανές σημειώσεις" των παραδόσεων της ιστορίας της φιλοσοφίας 3. Η πρόσληψη της φιλοσοφίας του Hegel στον ελληνικό χώρο - Ανθολόγιο κριτικών αποτιμήσεών της Πρώτες δημοσιεύσεις
Subtitle: 
Μελέτες για τη ζωή και το έργο του
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-385-552-9
Book pages: 
274
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Ψημμένος γεννήθηκε το 1935 στον 'Εμπεσο της Ακαρνανίας, γενέτειρα της μητέρας του Δήμητρας Μπαλάσκα. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο της Ποταμιάς (της επαρχίας Αγιάς του Νομού Λάρισας), γενέτειρας του πατέρα του Κώστα, και τα τελευταία στην Ίστορικο-Φιλοσοφικη Σχολή του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Από το 1975 ως το 2002 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στον τομέα φιλοσοφίας του οποίου ίδρυσε το 1993 το Κέντρο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας (Κ.Ε.ΝΕ.Φ.). Τα σημαντικότερα κατά τον ίδιο έργα του: "Hegels Ηerαklit-Verstandnis" (Βασιλεία - Παρίσι 1978), "Η ελληνική φιλοσοφία από το 1453 ως το 1821" (2 τόμοι, Αθήνα 1988-1989), "Μελετήματα νεοελληνικής φιλοσοφίας" (4 τόμοι, 'Ιωάννινα 2004-2008), "Τρία μελετήματα για τον "έξ Αγυιάς" "Μεθόδιο Όλυμπιώτη" ('Ιωάννινα 2006), "Για τον Μεθόδιο Ανθρακίτη" ('Ιωάννινα 2007) και "Σωκράτης" (Ιωάννινα 2007). Σε συνεργασία με την κ. Σοφία Τακουρλή εξέδωσε το έργο του Κ.Μ. Κούμα "Εισαγωγή - Θεμελιώδης φιλοσοφία" (Αθήνα 1997) και τα οκτώ τεύχη του εξαμηνιαίου ενημερωτικού περιοδικού "Τα νέα του ΚΕ.ΝΕ.Φ." (Ιωάννινα Άνοιξη 1998 - Ιωάννινα Φθινόπωρο 2001). Με το ψευδώνυμο Νίκος Ποταμίτης δημοσίευσε πονήματα άλλων ενασχολήσεών του.

Subtitle: 
Μελέτες για τη ζωή και το έργο του
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-385-552-9
Book pages: 
274
Book Dimensions: 
21χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο