Product

The Land of Makedonia

Product

The Language we Use for Arts

The Language Question in Greece

Κωδικός:
145385
Description: 

Η έκδοση περιλαμβάνει τρεις γλωσσικές μελέτες (στα αγγλικά) του Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929) και μία του συναδέλφου του Γάλλου νεοελληνιστή Hubert Pernot (1870-1946), λέκτορα τότε στην Ecole Nationale des Langues Orientales Vivantes των Παρισίων. Το βιβλίο είναι από τα λιγότερο γνωστά του Ψυχάρη.

7,67 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η έκδοση περιλαμβάνει τρεις γλωσσικές μελέτες (στα αγγλικά) του Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929) και μία του συναδέλφου του Γάλλου νεοελληνιστή Hubert Pernot (1870-1946), λέκτορα τότε στην Ecole Nationale des Langues Orientales Vivantes των Παρισίων. Το βιβλίο είναι από τα λιγότερο γνωστά του Ψυχάρη. Ο Ψυχάρης παρουσιάζει εδώ την ιστορία του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα, εκθέτει περιεκτικά τις απόψεις του (υπέρ της απλής δημοτικής) και αναλύει τα "Ευαγγελικά" γεγονότα στην Αθήνα (Νοέμβριος 1901), που είχαν ως αφορμή τη μετάφραση (στη νεοελληνική) της Καινής Διαθήκης από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Η έκδοση, που μάλλον χρηματοδοτήθηκε από τον Πάλλη -που εργαζόταν στον εμπορικό οίκο των αδελφών Ράλλη στην Καλκούτα των Ινδιών-, πλαισιώνεται από πρόλογο και εισαγωγικό σημείωμα επί της καθομιλουμένης ελληνικής του Ψυχάρη (υπό το ψευδώνυμο Chiensis), συγκριτική μελέτη της αρχαίας και της νέας ελληνικής του Pernot (αναδημοσίευση της εισαγωγής του στην Grammaire Grecque Moderne, Παρίσι 1897), όπου τεκμαίρεται η ιστορική συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, από λίστα άρθρων βρετανικών και βρετανο-ινδικών εφημερίδων για τα Ευαγγελικά και πλήρη κατάλογο με τις έως τότε (1902) δημοσιεύσεις, μονογραφίες και άρθρα, του Ψυχάρη, ανάμεσα στις οποίες διακρίνεται "Το ταξίδι μου" (Αθήνα 1888).
Publications Date: 
1986
Book pages: 
80
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γιάννης Ν. Ψυχάρης (1854-1929). Έλληνας φιλόλογος και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλολογία και γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στη Γερμανία γερμανική φιλολογία, καθώς και μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία. Καθηγητής της έδρας της νεοελληνικής γλώσσας στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στο Παρίσι. Το 1904 διαδέχθηκε τον καθηγητή του Εμίλ Λεγκράν στην Διεύθυνση της Σχολής Ανατολικών Γλωσσών. Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής σε επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Το 1886 ο Ψυχάρης ταξιδεύει στην Ελλάδα (ελεύθερη και σκλαβωμένη) και το 1888 γράφει το πεζογράφημα "Το ταξίδι μου". Μετά από "Το ταξίδι μου" δημοσίευσε μία σειρά από διηγήματα και μυθιστορήματα, και 6 τόμους με αναμνήσεις, κριτικές και επιστημονικές μελέτες, κάτω από το γενικό τίτλο "Ρόδα και μήλα".

Publications Date: 
1986
Book pages: 
80
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο