Product

Έθνος υπό σκιάν. Οι φυλακές του Ναυπλίου.

Product

Έθνος, εθνισμός, εθνοκράτος, εθνικισμός

Έθνος, εθνικισμός και εθνική συνείδηση

Κωδικός:
93446
Description: 

Η τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα σφραγίστηκε από μία έξαρση των εθνοτικών και εθνικιστικών αισθημάτων, τα οποία οδήγησαν συχνά σε αιματηρές συγκρούσεις, αλλαγές συνόρων και ένα νέο γεωπολιτικό status quo. Η περιοχή των Βαλκανίων είχε το θλιβερό προνόμιο να πρωταγωνιστεί σ' αυτό το δράμα.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα στον αστερισμό του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης τα οποία μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, γεννούν εθνικισμό; Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της εθνικής και εθνοτικής συνείδησης;

15,98 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα σφραγίστηκε από μία έξαρση των εθνοτικών και εθνικιστικών αισθημάτων, τα οποία οδήγησαν συχνά σε αιματηρές συγκρούσεις, αλλαγές συνόρων και ένα νέο γεωπολιτικό status quo. Η περιοχή των Βαλκανίων είχε το θλιβερό προνόμιο να πρωταγωνιστεί σ' αυτό το δράμα. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα στον αστερισμό του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης τα οποία μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, γεννούν εθνικισμό; Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της εθνικής και εθνοτικής συνείδησης; Η συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, εξετάζοντας το ρόλο που ο εθνικισμός και η εθνική ταυτότητα παίζουν στην προώθηση, διατήρηση και ανάπτυξη των εθνών - κρατών, όπως επίσης και στη δημιουργία εκείνων των οικονομικών και πολιτικών δομών που θα ταίριαζαν καλύτερα στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διεθνών σχέσεων.
Subtitle: 
Μια ανθρωπολογική προσέγγιση
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-8353-08-4
Book pages: 
115
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Δόμνα Μιχαήλ γεννήθηκε στο Αργός Ορεστικό της Καστοριάς. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ισπανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Manchester και διδακτορική διατριβή στο London School of Economics. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στα Τμήματα Βαλκανικών Σπουδών και Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα) του Α.Π.Θ.

Subtitle: 
Μια ανθρωπολογική προσέγγιση
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-8353-08-4
Book pages: 
115
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο