Product

Έλληνες του Πόντου

Product

Έλληνες του Πόντου

Έλληνες του Πόντου

Κωδικός:
96817
Description: 

[...] Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και τούτη 'δω η έκδοση. Στην αναζήτηση του άγνωστου ελληνισμού της Ανατολής, η γνώση της ιστορίας του οποίου μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα. Επειδή "ο Πόντος είναι η αφορμή", το βιβλίο προσπαθεί να περιδιαβεί τον ιστορικό χρόνο και να παρουσιάσει σχηματικά το σύνολο των αντιθέσεων και των βασικών σταθμών μέχρι την Έξοδο. Χωρίζεται σε δύο μέρη.

35,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

[...] Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και τούτη 'δω η έκδοση. Στην αναζήτηση του άγνωστου ελληνισμού της Ανατολής, η γνώση της ιστορίας του οποίου μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα. Επειδή "ο Πόντος είναι η αφορμή", το βιβλίο προσπαθεί να περιδιαβεί τον ιστορικό χρόνο και να παρουσιάσει σχηματικά το σύνολο των αντιθέσεων και των βασικών σταθμών μέχρι την Έξοδο. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την εγκατάσταση των Ελλήνων στις παραλίες του Εύξεινου Πόντου και τελειώνει με την οθωμανική κατάκτηση, η οποία αντιμετωπίζεται ως σύμπτωμα της μεγάλης σύγκρουσης των πολιτισμών, όταν το ισλάμ διεκδικούσε χώρο από τον ελληνόφωνο χριστιανικό κόσμο. Το δεύτερο εξετάζει τη σύγχρονη περίοδο και αντιμετωπίζει τα γεγονότα του Πόντου ως μέρος της ευρύτερης ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και της διαδικασίας διαμόρφωσης εθνικών κρατών στην περιοχή μας. [...] (από την εισαγωγή του Βλάση Αγτζίδη)
Subtitle: 
Η γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-6639-00-2
Book pages: 
250
Book Dimensions: 
22χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικές Σχολής του ΑΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τη Η/Υ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το Α.Π.Θ., το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία, όπως: -"Ποντιακός ελληνισμός: Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό ως την περεστρόικα" το 1990 -"Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό" το 1992 -"Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου" (επιμέλεια) το 1995 -"Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα", το 1996, "Παρευξείνιος διασπορά: Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου" το 1997, "Οι Νιώτηδες της Κρήτης: Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις" το 2000 κ.ά.. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της "Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου", 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τα άρθρα του, που ξεπερνούν τα 200 δημοσιεύτηκαν στα εξής έντυπα: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Ιστορικά, Έρεισμα, Ελλοπία, Επίκαιρη (Κύπρος), Εθνικός Κήρυξ (Νέα Υόρκη), Υπέρ (Λος Άντζελες), Ελληνική Διασπορά (Τιφλίδα), Akropoli (Μόσχα), Journal of refugee studies (Oξφόρδη), Pogrom (Γερμανία). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Υπηρέτησε σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό τραύμα και τη διαχείριση της μνήμης. Από το 2009 επιμελείται το Σεμινάριο Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς.

Subtitle: 
Η γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-6639-00-2
Book pages: 
250
Book Dimensions: 
22χ25
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο