Product

Αθήνα 1830-2000: εξέλιξη, πολεοδομία, μεταφορές

Product

Αθήνα 1839-1900

Αθήνα 1834-1896: Νεοκλασική πολεοδομία και ελληνική εθνική συνείδηση

Κωδικός:
132785
Manufacturer: 
Description: 

Κάθε βιβλίο, όσο επιστημονικό κι αν είναι, φέρει ίχνη αυτοβιογραφίας. Έτσι κι εγώ, πιστεύω πως πρέπει εδώ να διατυπώσω τις δικές μου εμπειρίες και τη δική μου θέση ως ιστορικού στο θέμα που συνειδητά αλλά κι αναπόφευκτα υιοθέτησα στη μελέτη αυτή της Αθήνας του 19ου αιώνα. Σκοπός μου εδώ είναι να περιγράψω τη γένεση μιας σύγχρονης πρωτεύουσας στο πλαίσιο της συγκρότησης της νεοελληνικής πολιτείας.

26,14 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Κάθε βιβλίο, όσο επιστημονικό κι αν είναι, φέρει ίχνη αυτοβιογραφίας. Έτσι κι εγώ, πιστεύω πως πρέπει εδώ να διατυπώσω τις δικές μου εμπειρίες και τη δική μου θέση ως ιστορικού στο θέμα που συνειδητά αλλά κι αναπόφευκτα υιοθέτησα στη μελέτη αυτή της Αθήνας του 19ου αιώνα. Σκοπός μου εδώ είναι να περιγράψω τη γένεση μιας σύγχρονης πρωτεύουσας στο πλαίσιο της συγκρότησης της νεοελληνικής πολιτείας. Περιγράφω, όμως, τη δημιουργία αυτής της πρωτεύουσας και του σύγχρονου ελληνικού έθνους, όντας εγώ η ίδια θρέμμα της ίδιας ακριβώς διαδικασίας που μας έδωσε και τον εθνικισμό και το δυτικότροπο έθνος -"το πρότυπο βασίλειο", όπως το αποκάλεσε και η Έλλη Σκοπετέα στο ομώνυμο βιβλίο της. Κι αυτήν τη διαδικασία προσπαθώ να καταλάβω, τη σχέση της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας τουλάχιστον με τη δημιουργία νέου κράτους. Στην πορεία, εξετάζω ορισμένες από τις ιστορικές θέσεις από διαφορετική σκοπιά, που μερικές φορές με οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, αν και δεν αμφισβητώ το μεγαλείο της κλασικής Ελλάδας ή την αξιόλογη δύναμη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μια και η μελέτη μου εστιάζεται στην κατάληξη της Τουρκοκρατίας, προσπαθώ να δείξω ότι, βάσει της έρευνας, το Οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας ούτε μονολιθικό ήταν ούτε καθολικά σκοτεινό. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-490-084-6
Book pages: 
446
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ελένη Μπαστέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Αμερική. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Bryn Mawr College και Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, όπου πήρε Masters Αρχιτεκτονικής (1982) και Διδακτορικό στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής (1989). Η διδακτορική της διατριβή ήταν πάνω στην Πολεοδομία και την Αρχιτεκτονική της Αθήνας επί Όθωνα. Το πρώτο της βιβλίο, "The Creation of Modern Athens: Planning the Myth" (2000), εκδόθηκε από τον οίκο του αγγλικού Πανεπιστημίου Cambridge και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεοελληνικών Σπουδών "Ιωάννης Δ. Κριτικός" (John D. Criticos Prize). Η ελληνική έκδοση είναι μετάφραση της συγγραφέως από τα αγγλικά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πολυάριθμα επιστημονικά βιβλία και περιοδικά. Είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής του Αμερικανικού Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Association) και επιμελείται των δημοσιευμάτων αρχιτεκτονικής του αγγλικού περιοδικού τέχνης. Cent. [http://www.centmagazine.co.uk]. Ασχολείται επίσης με την αγγειοπλαστική και την ποίηση.

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-490-084-6
Book pages: 
446
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο