Product

Αναδιάρθρωση του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας

Product

Αναδιατυπώνοντας το σοσιαλισμό

Αναδιάρθωση και εκσυγχρονισμός

Κωδικός:
101481
Description: 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90; Πώς συνδυάζονται οι αλλαγές αυτές με τους γενικότερους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στις κοινωνίες του αναπτυγμένου καπιταλισμού; Ποια είναι η σημασία του εκσυγχρονισμού ως ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματος, όπως αυτό διατυπώθηκε από κύκλους διανοουμένων και συμπυκνώθηκε σε πολιτική στρατηγική από τον Κ. Σημίτη;

15,34 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες πολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90; Πώς συνδυάζονται οι αλλαγές αυτές με τους γενικότερους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στις κοινωνίες του αναπτυγμένου καπιταλισμού; Ποια είναι η σημασία του εκσυγχρονισμού ως ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματος, όπως αυτό διατυπώθηκε από κύκλους διανοουμένων και συμπυκνώθηκε σε πολιτική στρατηγική από τον Κ. Σημίτη; Τα ερωτήματα αυτά επιχειρούν να απαντήσουν οι Σ. Σακελλαρόπουλος και Π. Σωτήρης με το συγκεκριμένο βιβλίο. Η βασική θέση των συγγραφέων είναι πως η δεκαετία του '90 αποτελεί για την ελληνική κοινωνία μια περίοδο ουσιαστικών μεταλλαγών, οι οποίες θα επικαθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού για τις επόμενες δεκαετίες. Ουσιαστικά η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί μια επιτάχυνση των διαδικασιών της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Ο υποτιθέμενα ουδέτερος λόγος περί εκσυγχρονισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η πολιτική της συνεχούς λιτότητας, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η εισαγωγή νέων συστημάτων παραγωγής, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η διαρκής εργασιακή κινητικότητα, συνολικά το βάθεμα των σχέσεων εκμετάλλευσης, η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και η θωράκιση του πολιτικού επιπέδου απέναντι στις διεκδικήσεις των λαϊκών τάξεων.
Subtitle: 
Κοινωνικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί στην Ελλάδα της δεκαετίας του '90
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-02-1758-0
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1989) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris VII (DEA στην πολιτική κοινωνιολογία, 1992, και Ph. D. στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1995). Την περίοδο 1999-2000 έτυχε της ειδικής υποτροφίας του ΙΚΥ για πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας με θέμα το μετασχηματισμό του Κράτους στην περίοδο της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας. Από το Φεβρουάριο του 2001 έως το 2004 δίδασκε μαθήματα κοινωνιολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2003 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2005 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Είναι διευθυντής της σειράς Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία των εκδόσεων Τόπος.

Subtitle: 
Κοινωνικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί στην Ελλάδα της δεκαετίας του '90
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-02-1758-0
Book pages: 
277
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο