Product

Αντώνης Εμμ. Μπενάκης

Product

Αντώνης Κυριακούλης

Αντώνης Ιντιάνος

Κωδικός:
40170
Manufacturer: 
Description: 

[...] Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο Ιντιάνος, παρά τις κριτικές αστοχίες του και παρόλο που περιόρισε σημαντικά τις λογοτεχνικές ενασχολήσεις του στα χρόνια της ωριμότητας, μπορεί να θεωρηθεί από τους πλέον αξιόλογους κριτικούς του κυπριακού χώρου. Με ορισμένα δημοσιεύματά του (λ.χ., για τον Κάλβο και τον Σολωμό) κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση λογοτεχνών και λογίων του ευρύτερου ελληνισμού.

14,38 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο Ιντιάνος, παρά τις κριτικές αστοχίες του και παρόλο που περιόρισε σημαντικά τις λογοτεχνικές ενασχολήσεις του στα χρόνια της ωριμότητας, μπορεί να θεωρηθεί από τους πλέον αξιόλογους κριτικούς του κυπριακού χώρου. Με ορισμένα δημοσιεύματά του (λ.χ., για τον Κάλβο και τον Σολωμό) κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση λογοτεχνών και λογίων του ευρύτερου ελληνισμού. Κάποτε συνδιαλέγεται με απόψεις ελλήνων κριτικών, του Παλαμά και του Άγρα, του Μαλάνου και του Παράσχου ή υιοθετεί θεωρητικές αρχές της διεθνούς λογοτεχνικής κριτικής· ή κάποτε δεσμεύεται από ιδεολογικές αρχές του δημοτικισμού ή του σοσιαλισμού και εμφανίζεται υπερβολικά αυστηρός στην αποτίμηση των λογοτεχνικών φαινομένων. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζει με οξυδέρκεια το αντικείμενό του και καταθέτει ευαίσθητες και διεισδυτικές παρατηρήσεις. (από την εισαγωγή του Λευτέρη Παπαλεοντίου)
Subtitle: 
Μια παρουσίαση από τον Λευτέρη Παπαλεοντίου
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-336-159-3
Book pages: 
225
Book Dimensions: 
20χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αντώνης Ιντιάνος (Λεμεσός, 1899-Λευκωσία, 1968), υπήρξε κριτικός, ποιητής, πεζογράφος, ιστοριοδίφης και μεταφραστής. Φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Λονδίνο (1919-1923) και παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας και κλασικής αρχαιολογίας στην Οξφόρδη. Από τους βασικούς συντελεστές του περιοδικού "Κυπριακά Γράμματα" (1934) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Διετέλεσε έφορος του Μεσαιωνικού Μουσείου Κύπρου και βιβλιοθηκάριος του Κυπριακού Μουσείου, μεταξύ 1939-1942. Έργα του: "Συμβολή στη μελέτη του Α. Κάλβου", 1938, "Εκλογή από τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη", 1942, "'Αγνωστες σελίδες από τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Κάλβου", 1960, "Μια ιταλική χρηστομάθεια του Ανδρέα Κάλβου", 1962, κ.ά.

Subtitle: 
Μια παρουσίαση από τον Λευτέρη Παπαλεοντίου
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-336-159-3
Book pages: 
225
Book Dimensions: 
20χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο