Product

Από την γέννηση ως την ζωή

Product

Από την διαρκή ανάπτυξη στην χρεωκοπίαν της ΚΥΔΕΠ και στην κάμψη της ελληνικής γεωργίας

Από την γλώσσα στην κοινωνία

Κωδικός:
119993
Description: 

"... Εν τέλει η γλώσσα παίζει ένα πολυδιάστατο παιχνίδι σημασιών και λειτουργιών. Συνέχει την κοινωνία, γι' αυτό έχουμε πάντα μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε. Νομιμοποιεί την εξουσία ή την ιεραρχία. Τεκμηριώνει την πράξη με τις περιγραφές. Αναβιβάζει την εμπειρία σε θεωρία, υποστασιοποιεί την ψυχή με την κίνηση από το ασυνείδητο, στο υποσυνείδητο και το συνειδητό. Δίνει συνοχή, φαινομενική διαύγεια και έκφραση στην επιστήμη.

10,20 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"... Εν τέλει η γλώσσα παίζει ένα πολυδιάστατο παιχνίδι σημασιών και λειτουργιών. Συνέχει την κοινωνία, γι' αυτό έχουμε πάντα μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε. Νομιμοποιεί την εξουσία ή την ιεραρχία. Τεκμηριώνει την πράξη με τις περιγραφές. Αναβιβάζει την εμπειρία σε θεωρία, υποστασιοποιεί την ψυχή με την κίνηση από το ασυνείδητο, στο υποσυνείδητο και το συνειδητό. Δίνει συνοχή, φαινομενική διαύγεια και έκφραση στην επιστήμη. Δημιουργεί όλες τις ψευδαισθήσεις της φιλοσοφίας διαχωρίζοντας με λέξεις και αντίστοιχα νοήματα τα αντιθετικά δίπολα: ύλη - πνεύμα, αληθές - ψευδές, πραγματικό - φαινόμενο. Δημιουργεί έτσι την ανάγκη οντολογικών θεμελιώσεων, δημιούργησε όλους τους -ισμούς. Όμως ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στο γλωσσικό παιχνίδι του που το παίζει όσο είναι κοινωνικό ον. Η γλώσσα δεν αναφέρεται σε μια βιολογική ή πνευματική ιδιότητα του είδους μας. Αναφέρεται σε μια αλληλοανάδραση μέσω ενός συμβολικού συστήματος, που απαρτίζει τόσο το ψυχικό - νοητικό, όσο το προθετικό - αισθητηριακό. Δηλαδή τόσο η αντίληψη της αισθητηριακής εμπειρίας, όσο το συναίσθημα, η επιθυμία αλλά και η έννοα, εκφράζονται μέσω ενός σημειολογικού συστήματος που υφίσταται μόνιμα τροποποιήσεις μέσω της χρήσης του... ... Η ανθρώπινη κατάσταση δεν εξαντλείται ούτε παγιώνεται και οι απόψεις γύρω από αυτήν ούτε τελεσίδικες είναι ούτε ποτέ συνολικές. Σε κάθε εποχή όμως οι άνθρωποι γυρεύουν να μάθουν το γιατί και το πως μιας κοινωνίας που έτσι κι αλλιώς διαρκώς μεταμορφώνεται. Όσα σχέδια και να καταστρωθούν, όσες βουλήσεις και να εκφραστούν, άσχετα με το τι κάνουν οι άνθρωποι, όποιοι κι αν είναι αυτοί -οι πολλοί ή οι λίγοι, ι ισχυροί ή οι ανίσχυροι, μικρές ομάδες ή ολόκληρα στρώματα της κοινωνίας - ένα είναι το σίγουρο: ότι η ιστορία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση άλλη από αυτή που επιδιώκουν... ... Η απίσχνανση της έννοιας και λειτουργίας του δικαίου στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι αποτέλεσμα της ταυτόχρονης ένδειας του λόγου. Και όπως αυτός παίρνει μια όλο και πιο συμβολική μόνο μορφή, συντομευμένος, τηλεγραφικός, κομίζοντας μόνο πληροφορία κι έχοντας χάσει τα νοηματικά του φορτία, έτσι και η πολιτική λαμβάνει μια μη δικαιακή υπόσταση και γίνεται κρατική καταστολή και καθυπόταξη..."
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-88676-1-4
Book pages: 
174
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ακολούθως ασκήθηκε στην ειδικότητα της νευροχειρουργικής. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και την Ιρλανδία πάνω στο αντικείμενο της ειδικότητάς του. Σήμερα εργάζεται ως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο το Πειραιά.
Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ανιχνεύσεις στους δρόμους του πνεύματος" ασχολήθηκε με την διασάφηση βασικών φιλοσοφικών και επιστημονικών ζητημάτων. Στο δεύτερο σύγγραμμά του "Από την γλώσσα στην κοινωνία" εκτυλίσσει την σκέψη του πάνω στον προβληματισμό του ρόλου της γλώσσας στην διαμόρφωση της ανθρώπινης και κοινωνικής υπόστασης.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-88676-1-4
Book pages: 
174
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο