Product

Από το χρυσάφι στο χρήμα

Product

Από το ψυχιατρείο στην κοινότητα

Από το χωράφι στο εργοστάσιο

Κωδικός:
73910
Manufacturer: 
Description: 

Πώς γίνονται βιομηχανικοί εργάτες οι χωρικοί; Η προλεταριοποίηση των χωρικών στο εργοστάσιο δεν είναι ένας αυτοματισμός, μια απλή προσαρμογή. Είναι σύνθετη κοινωνική διαδικασία.

19,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Πώς γίνονται βιομηχανικοί εργάτες οι χωρικοί; Η προλεταριοποίηση των χωρικών στο εργοστάσιο δεν είναι ένας αυτοματισμός, μια απλή προσαρμογή. Είναι σύνθετη κοινωνική διαδικασία. Πώς οι πρώην ανεξάρτητοι παραγωγοί θα καταλήξουν στη θέση του βιομηχανικού εργάτη; Πώς παρεμβαίνει η εργοδοσία στη διαδικασία ένταξης των χωρικών στο εργοστάσιο; Στη διαδικασία διαμόρφωσης βιομηχανικών εργατών και εργατριών από κατεστραμμένους αγροτικούς πληθυσμούς; Το παρόν βιβλίο καταπιάνεται μ' αυτά τα ερωτήματα στην περίπτωση του μεταπολεμικού Λαυρίου, του οποίου το εργατικό, βιομηχανικό προσωπικό αντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικούς μετανάστες, κατεστραμμένους μικροπαραγωγούς. Στηρίζεται σε υπερδιετή επιτόπια έρευνα στο Λαύριο, με κύρια μεθοδολογκά εργαλεία τα δημόσια, τα δημοτικά και τα συνδικαλιστικά αρχεία, τα αρχεία και τα μητρώα επιχειρήσεων, τις ατομικές και τις οικογενειακές συνεντεύξεις, την ανασύνθεση επαγγελματικών διαδρομών μέσω οικογενειακών βιογραφιών. Η πρωτοτυπία της εργασίας έγκειται στη συνδυασμένη ανάλυση των οικογενειακών στρατηγικών των προβιομηχανικών πληθυσμών προκειμένου να φωτιστούν οι τρόποι με τους οποίους οι χωρικοί "πλησιάζουν", "γλιστρούν", "χρησιμοποιούν" ή και "ξεμένουν" στο εργοστάσιο, και των εργοδοτικών στρατηγικών προκειμένου να φωτιστεί το κατά πόσον η διαμόρφωση του βιομηχανικού προλεταριάτου αποτελεί όχι μόνο συνέπεια αυστηρών και αμετάκλητων οικονομικών νόμων αλλά και προϊόν ενεργών βιομηχανικών στρατηγικών.
Subtitle: 
Η διαμόρφωση του βιομηχανικού προλεταριάτου στο σύγχρονο Λαύριο
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-402-048-Χ
Book pages: 
462
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Γεωργία Πετράκη γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ) και Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι (Ecole Pratique das Hautes Etudes) με υποτροφία από το γαλλικό κράτος. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 7 και η διατριβή της εκδόθηκε (2002, εκδ. Gutenberg) με τίτλο "Από το χωράφι στο εργοστάσιο: Η διαμόρφωση του βιομηχανικού προλεταριάτου στο σύγχρονο Λαύριο". Έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και έχει εκδώσει (1996, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) το βιβλίο "Κοινωνικοί συσχετισμοί και εργοδοτικές πολιτικές διαχείρισης και ελέγχου της εργασίας (1950-1993)". Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της πραγματεύονται θέματα κοινωνιολογίας της εργασίας. Ενδιαφέρεται να κατανοήσει τη μεταβολή των κοινωνικών σχέσεων, τις σύγχρονες μορφές κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, αλλά και τις μορφές αντίστασης σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Subtitle: 
Η διαμόρφωση του βιομηχανικού προλεταριάτου στο σύγχρονο Λαύριο
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-402-048-Χ
Book pages: 
462
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο