Product

Βιβλία εναντίον τσιγάρου

Product

Βιβλία με αόρατες εικόνες

Βιβλία και μύθοι των Βογόμιλων

Κωδικός:
122235
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Το πέρασμα του χρόνου και οι πολλαπλές διώξεις, που υπέστησαν οι Βογόμιλοι τόσο από την θρησκευτική όσο και από την πολιτική ηγεσία των τόπων στους οποίους έζησαν και έδρασαν, δεν κατάφεραν να εξαλείψουν την μνήμη και το έργο τους από τις μνήμες των λαών της Βαλκανικής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, στην οποία μεταλαμπάδευσαν το μήνυμα τους κάτω από διάφορα ονόματα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το πέρασμα του χρόνου και οι πολλαπλές διώξεις, που υπέστησαν οι Βογόμιλοι τόσο από την θρησκευτική όσο και από την πολιτική ηγεσία των τόπων στους οποίους έζησαν και έδρασαν, δεν κατάφεραν να εξαλείψουν την μνήμη και το έργο τους από τις μνήμες των λαών της Βαλκανικής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, στην οποία μεταλαμπάδευσαν το μήνυμα τους κάτω από διάφορα ονόματα. Καταδιωγμένοι, κυνηγημένοι, δυσφημισμένοι, συκοφαντημένοι, βασανισμένοι, ανασταίνονται και πάλι από την ιστορία, ακτινοβολώντας τόσο πολύ με το φωτοστέφανο της αγνότητας και του ιδεαλισμού, με την αυθεντία των μεγάλων ιδιοφυϊών, που χαράζουν βαθιά αυλάκια στην παγκόσμια ιστορία. Όπως λέει ο Δρ. Μιχαήλ Γκενόφσκι: "Είναι δυνατόν ένα κίνημα αδαών να διασχίσει τα σύνορα τόσων χωρών και να ωθήσει το ανθρώπινο πνεύμα, που ήταν σκλαβωμένο στην Ευρώπη, προς έναν αγώνα για την απελευθέρωση;". Το όνομα του Βογομιλισμού ανακτά σήμερα την παλιά του αίγλη, γιατί οι επιστήμονες το έθεσαν και πάλι στο ύψος που του ταιριάζει! Ο Βογομιλισμός είναι ένα από τα πανέμορφα άνθη της Βαλκανικής και γενικά της ανθρώπινης ιδιοφυίας, γιατί ο Βογομιλισμός δεν είναι μόνο μια κίνηση καθαρά κλειστού χαρακτήρα. Γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη βαλκανική Χερσόνησο, διέσχισε τα σύνορα της, κι έφτασε σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι μια κίνηση για όλη την ανθρωπότητα. Το μεγαλείο του Βογομιλισμού συνίσταται στο ότι προηγήθηκε πολλούς αιώνες του επιπέδου των συγχρόνων του. Τους είχε τόσο πολύ ξεπεράσει, ώστε ακόμα και τώρα απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί στην ολότητα του, σχετικά με ό,τι είχαν αναγγείλει οι Βογόμιλοι κατά την πιο σκοτεινή εποχή της Ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν όλη η Ευρώπη είχε πέσει μέσα στα μεγάλα σκοτάδια και την άγνοια! Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό, είναι ότι, όσο ο καιρός περνά, τόσο η αφυπνισμένη συνειδητότητα του ανθρώπου αρχίζει να κατανοεί και να εκτιμά τις ιδέες των Βογόμιλων.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6630-38-2
Book pages: 
570
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Jordan Ivanov γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1872 στο Κιουστεντίλ και απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1947. Σπούδασε σλαβική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, όπου μελέτησε τις γλώσσες και τον πολιτισμό των ρωμαϊκών λαών. Μελέτησε επίσης λατινικά και λατινική παλαιογραφία. Υπήρξε καθηγητής της ιστορίας της λογοτεχνίας και αρχαιολόγος, ιστορικός και λαογράφος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες της μεσαιωνικής βουλγαρικής ιστορίας και του βουλγαρικού πολιτισμού. Από το 1906 έως το 1908 υπηρέτησε ως γραμματέας της Βουλγαρικής Εμπορικής Αντιπροσωπείας στην Θεσσαλονίκη, πράγμα που του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσει σε όλη την Μακεδονία, να μελετήσει την ιστορία της, την εθνογραφία της και πολλά γραπτά ντοκουμέντα. Έμαθε επίσης την ελληνική γλώσσα. Επισκέφθηκε επίσης και το Άγιο Όρος, όπου εργάστηκε στην αρχειοθέτηση εγγράφων και βιβλίων σε διάφορες μονές. Το 1909 εκλέχθηκε επίτιμος επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βουλγαρικής και σλαβικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας και το 1911 εκλέγεται ως κανονικός επίκουρος καθηγητής. Το 1917 εκλέγεται έκτακτος καθηγητής και το 1925 τακτικός καθηγητής. Το 1911 έγινε μέλος της βουλγαρικής ακαδημίας επιστημών. Στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας διδάσκει γαλλικά, βουλγαρική λογοτεχνία από τον 9ο έως τον 18ο αιώνα, βογομιλική λογοτεχνία, σλαβική παλαιογραφία, σερβική λογοτεχνία, βουλγαρική λαϊκή ποίηση, κ.λ.π.. Από το 1920 έως το 1924 και από το 1927 έως το 1930 μετακαλείται στην Εθνική Σχολή Ζωντανών Ανατολικών Γλωσσών στο Παρίσι, ως καθηγητής της βουλγαρικής γλώσσας. Το 1942 παραιτείται από το πανεπιστήμιο της Σόφιας, επειδή πλέον είναι πολύ ηλικιωμένος, και συνεχίζει να εργάζεται στην Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6630-38-2
Book pages: 
570
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο